Rusia cere Turciei sa se alature South Stream

Joi, 02 Iulie 2009, ora 12:52
1621 citiri
Rusia cere Turciei sa se alature South Stream

Rusia a propus Turciei sa se alature proiectului South Stream, a declarat prim vicepremierul Igor Secin, dupa o intrevedere cu ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, aflat miercuri la Moscova, informeaza Newsin.

"Vrem ca deciziile in acest proiect sa se ia intr-un mod transparent", a declarat Secin, adaugand ca spera ca Turcia sa analizeze propunerea facuta.

Oficialul rus a declarat ca a discutat cu ministrul turc mai multe rute de aprovizionare cu gaz, inclusiv Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si concurent al South Stream.

"Cu cat exista mai multe variante pentru a furniza gaz consumatorilor, cu atat mai bine", a spus el.

South Stream, care ar trebui sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, este programat sa fie finalizat in 2015.

Proiectul face concurenta Nabucco, conducta care ar trebui sa aprovizioneze Europa cu gaz din Asia Centrala si de la Marea Caspica, ocolind Rusia.

Turcia, ca si Romania, este tara partenera in proiectul Nabucco, destinat sa reduca dependenta energetica a Europei fata de Rusia.

Pe de alta parte, compania rusa Gazprom a ajuns zilele trecute la un acord cu Azerbaidjanul, potrivit caruia Rusia va cumpara cantitati mari de gaz de la Shah Deniz, unul dintre cele mai importante zacaminte azere.

Cum Azerbaidjanul ar fi trebuit sa furnizeze gaz conductei Nabucco, acordul a fost o lovitura pentru proiectul european.

Secin a mai discutat cu ministrul turc al energiei si despre reducerea costurilor de constructie a unei centrale nucleare in Turcia. Rusia participa la o licitatie pentru constructie primei centrale nucleare a Turciei.

#gaze naturale, #dependenta energetica, #nabucco, #gazprom, #centrala nucleara , #stiri Gazprom