Rusia propune UE o noua perspectiva asupra South Stream

Marti, 24 Mai 2011, ora 10:48
1307 citiri
Rusia propune UE o noua perspectiva asupra South Stream

Rusia va sugera Uniunii Europene sa considere gazoductul South Stream o continuare a conductelor transfrontaliere ruse, ceea ce i-ar permite Gazprom sa-si pastreze suprematia asupra intregului proiect, in conditiile in care reglementarile UE cer separarea furnizorului de transportator, relateaza NewsIn.

Al treilea pachet energetic al Uniunii Europene, care a intrat in vigoare la 3 martie, cere separarea livrarilor de gaz de transportul lor, astfel incat tertii trebuie sa aiba acces la facilitatile de transport al gazului.

Gazprom, care furnizeaza un sfert din gazul consumat in UE, este si furnizor, si transportator si de aceea se opune acestor prevederi europene, sustinand ca astfel sunt descurajate investitiile in sistemul de transport.

"Facem mari gazoducte transfrontaliere, dar nu putem semna contracte pe termen lung, desi europenii insisi nu se opun acordurilor pe termen lung.

Propunem UE sa considere South Stream o continuare a sistemului nostru de conducte transfrontaliere si sa interzica accesul unor terte parti la ele", a declarat luni ministrul rus al energiei, Serghei Smatko.

El a reamintit ca proiectul South Stream va fi prezentat la Bruxelles la 25 mai si a spus ca va cere UE sa-l considere proiect prioritar.

Gazoductul South Stream, considerat un rival al proiectului european Nabucco, va transporta pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaz catre Europa, trecand pe sub Marea Neagra.

Costurile gazoductului sunt estimate la 21,5 miliarde de dolari si intentia Rusiei este de a da conducta in folosinta in 2015.

Anuntul ministrului rus al energiei intervine in conditiile in care tot luni s-a aflat ca actionarii din consortiul Nabucco vor participa la 6 iunie, in Turcia, la semnarea unui acord privind Nabucco.

OMV (Austria), BOTAS (Turcia), Bulgargaz, Transgaz (Romania), Mol Natural Gas (Ungaria) si RWE (Germania) detin, fiecare, cate 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Partile angajate in proiect asteapta un raspuns decisiv de la Azerbaidjan privind o posibila participare la proiect.

"Daca raspunsul Azerbaidjanului va fi negativ, vom contacta Turkmenistanul, Irakul si Iranul. (...)

Nu ne permitem sa pierdem timp si vom folosi toate optiunile", a declarat ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, citat de Sofia News Agency.

Nabucco are costurile estimate la 8 miliarde de euro, iar partile negociaza cu BERD, BEI si International Finance Corporation, care face parte din grupul Bancii Mondiale, pentru un imprumut de 4 miliarde de euro.

Nabucco este destinat sa reduca dependenta UE de gazul rus a Europei. Constructia gazoductului a fost amanata pentru 2013, urmand ca Nabucco sa fie operational din 2017. 

#rusia, # ue, # south stream, # conducte gaze rusesti, # gazprom , #stiri Gazprom