Rusia si Slovenia au semnat un acord pentru South Stream

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 10:04
1305 citiri
Rusia si Slovenia au semnat un acord pentru South Stream

Compania rusa Gazprom si cea slovena Geoplin Plinovodi au semnat marti un acord pentru infiintarea unui joint venture care sa se ocupe de contruirea sectorului sloven al gazoductului South Stream, relateaza NewsIn.

Proiectul de gazoduct vizeaza diversificarea rutelor de alimentare cu gaz rus si va ajunge pe coasta bulgara a Marii Negre, apoi in Italia si Asutria, relateaza RIA Novosti.

Directorii companiilor, Aleksei Miller si Marjan Eberlinc, au semnat acordul marti, in cursul vizitei premierului rus Vladimir Putin in Slovenia.

Miller a declarat ca Gazprom estimeaza ca sectorul sloven al conductei la un miliard de euro, adaugand ca un studiu de fezabilitate va fi gata in iunie.

Partile au decis si ridicarea restrictiilor de opt miliarde de metri cubi pe an impuse asupra capacitatii sectorului sloven al South Stream.

De asemenea, Gazprom Neft si Petrol au semnat marti un acord de cooperare privind vanzarea produselor petroliere in Europa Centrala si de Sud-Est, relateaza ITAR-TASS.

Petrol este interesata de livrarea de combustibil de la rafinaria Pancevo, din Serbia, la benzinariile sale din tarile europene.

Cele doua companii considera ca o cooperare pe pietele din Bulgaria si Romania va fi promitatoare. Partile vor studia si optiunea livrarii de ulei de motor, lubrifianti si combustibil de avion de catre Gazprom Neft si NIS pentru nevoile Petrol.

Ele ar urma si sa dezvolte impreuna o retea de benzinarii in Europa Centrala si de Sud-Est, in special pe pietele in dezvoltare. 

#gazprom, # rusia, # slovenia, # gazoduct, # south stream , #stiri Gazprom