Rusia si Turcia ar putea coopera in proiectul South Stream pe probleme de marketing

Sambata, 04 Iulie 2009, ora 10:56
1323 citiri
Rusia si Turcia ar putea coopera in proiectul South Stream pe probleme de marketing

Rusia si Turcia ar putea coopera in proiectul South Stream in ceea ce priveste marketingul si comercializarea gazului, a spus vineri ministerul rus al energiei Serghei Smatko, potrivit RIA Novosti, informeaza NewsIn.

"Noi am putea discuta activitatea comuna in domeniul comercializarii sau al marketingului (gazului - n. r.) pe anumite piete europene", a spus Smatko pentru jurnalisti.

Anterior, vicepremierul rus Igor Secin anuntase ca a propus Turciei sa se alature proiectului South Stream, dupa o intrevedere cu ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, aflat miercuri la Moscova.

Oficialul rus a declarat ca a discutat cu ministrul turc despre mai multe rute de aprovizionare cu gaz, inclusiv Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si concurent al South Stream.

"Cu cat exista mai multe variante pentru a furniza gaz consumatorilor, cu atat mai bine", a spus el.

Ulterior, ministrul de externe turc a comunicat disponibilitatea Turciei de accepta propunerile Rusiei in vederea participarii la proiectul South Stream.

"Suntem dispusi sa continuam negocierile pe chestiuni energetice cu deplina sinceritate si sa primim propunerile Rusiei", a spus el, dupa o intalnire cu omologul rus Serghei Lavrov.

"Credem ca Rusia poate furniza Turciei conditii foarte avantajoase in domeniul energetic", a mai precizat ministrul turc, desi nu este clar cum ar putea participa altfel decat sa permita conductei sa traverseze partea sa de zona economica maritima.

Rusia a construit deja o conducta pe sub Marea Neagra impreuna cu Turcia, Blue Stream, insa cantitatile de gaz pe care le contracteaza Ankara prin acest gazoduct sunt sub capacitate, deoarece Gazprom practica un pret mai mare decat gazul pe care Turcia il obtine din alte surse.

 

#cooperare, # rusia, # turcia, # gaze, # marketing, # south stream , #stiri Gazprom