Rusia si Ucraina stau din nou ca pe ace. Incepe un nou razboi al gazelor?

Vineri, 12 August 2011, ora 13:55
1333 citiri
Rusia si Ucraina stau din nou ca pe ace. Incepe un nou razboi al gazelor?

Un nou razboi al gazelor este gata sa izbucneasca intre Rusia si Ucraina, scrie cotidianul rus Kommersant, comentand ca "luna de miere" dintre cele doua tari a luat sfarsit, in urma unei intalniri intre presedintii Medvedev si Ianukovici, transmite AFP.

 

"Incepem deja sa ne pregatim moral pentru o repetare a razboiului gazelor", a declarat pentru Kommersant o sursa guvernamentala ucraineana.

Presedintele rus Dmitri Medvedev s-a intalnit joi la Soci cu omologul sau ucrainean Viktor Ianukovici pentru a discuta in principal pe teme energetice. Kievul incearca de cateva luni sa determine Moscova sa reduca pretul gazelor exportate catre Ucraina.

Kremlinul este pregatit sa accepte, cu conditia ca Ucraina sa intre in Uniunea Vamala din care fac parte acum Rusia, Belarus si Kazahstan, si ca guvernul de la Kiev sa aprobe fuziunea intre compania de stat Naftogaz si gigantul Gazprom.

Moscova ar castiga astfel controlul deplin al rutelor de export al gazelor catre Europa, gazoductele operate de Naftogaz in Ucraina fiind inca principalul canal de transport.

Nu s-a aflat aproape nimic despre discutiile dintre cei doi presedinti, insa este putin probabil sa se fi ajnus la un acord, scrie Kommersant, care anticipeaza sfarsitul unei perioade de bune realtii intre cele doua tari.

Ianukovici, care a castigat in 2010 alegerile in fata taberei pro-occidentale de pe scena politica ucraineana, este considerat un presedinte pro-rus, insa potrivit multor analisti abordeaza relatia cu Moscova cu multa prudenta. Potrivit unei surse guvernamentale ucrainene, Kievul considera ca Rusia se comporta "cu condescendenta".

"Sistemul de gazoducte si Naftogaz sunt fundatia suveranitatii noastre.

Nu vom renunta la suveranitate pentru bani", a afirmat un alt inalt oficial ucrainean, potrivit AFP. Kommersant sustine ca Ianukovici a sugerat joi, in discutiile cu Medvedev, ca Ucraina este pregatita sa mearga in justitie daca nu se va ajunge la un acord privind gazele.

Conflictele dintre rusi si ucraineni privind gazele au cauzat in trecut mai multe crize de alimentare a Europei, cea mai recenta avand loc la inceputul anului 2009.

 

#rusia, #ucraina, #razboi gaze, #razboiul gazelor, #gaze , #stiri Gazprom