Rusia va majora cu 37% pretul gazelor vandute Ucrainei

Luni, 10 Martie 2014, ora 11:41
1277 citiri
Rusia va majora cu 37% pretul gazelor vandute Ucrainei

Pretul gazului natural importat de Ucraina din Rusia va creste cu 37% dupa ce compania rusa de stat Gazprom a anulat tarifele cu discount si a amenintat ca ar putea intrerupe livrarile, a afirmat ministrul ucrainean al Energiei, Yuri Prodan, citat de Bloomberg.

Ucraina va plati incepand din luna aprilie 368,5 dolari pe 1.000 metri cubi de gaze naturale, a precizat oficialul.

Rusia si Ucraina au convenit un tarif de 268,5 dolari pe mia de metri cubi

Anul trecut, Rusia si Ucraina au convenit un tarif de 268,5 dolari pe mia de metri cubi, care urma sa fie ajustat trimestrial.

Gazprom a anuntat saptamana trecuta ca pretul nu va mai fi valabil incepand din luna aprilie, avertizand de asemenea sa Ucraina risca repetarea situatiei de la inceputul anului 2009, cand livrarile de gaze naturale au fost intrerupte temporar. De asemenea, compania rusa sustine ca Ucraina are datorii de 1,9 miliarde de dolari in contul importurilor de gaze.

Gazprom a furnizat anul trecut mai mult de jumatate din consumul de gaze naturale al Ucrainei.

Pretul redus a fost oferit de Rusia in cadrul unui acord cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, destituit in februarie in urma unei revolte violente.

Presedintele rus Vladimir Putin refuza sa recunoasca legitimitatea guvernului interimar instalat dupa inlaturarea lui Ianukovici. Forte militare pro-ruse au ocupat Peninsula Crimeea, care gazduieste la Sevastopol cartierul general al flotei ruse din Marea Neagra.

Parlamentul din Crimeea a adoptat saptamana trecuta secesiunea de Ucraina si aderarea la Federatia Rusa, convocand un referendum in acest sens pentru data de 16 martie.

"Voi discuta pe 19 martie, la Bruxelles, cu comisarul UE si companiile", a afirmat ministrul ucrainean al Energiei, care se va intalni saptamana viitoare cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettingere, pentru a gasi solutii de inlocuire a gazului furnizat in prezent de Rusia.

Ucraina are nevoie in acest an de aproximativ 30 miliarde metri cubi de gaze din import. O treime din volum ar putea veni din Slovacia, a precizat oficialul ucrainean.

#rusia ucraina, #rusia gaze, #pret gaze , #stiri Gazprom