Rusia va scoate la licitatie activele Iukos, la pret redus

Marti, 24 Octombrie 2006, ora 10:34
839 citiri

Pretul activelor detinute de compania falimentara Iukos va fi reevaluat in scadere, cu un procentaj cuprins intre 10% si 90%, inainte de organizarea unei licitatii pentru preluarea acestora, a declarat directorul firmei de evaluare Roseco, Ievgheni Neiman, citat de Reuters."Reducerea pretului va depinde de tipul activelor, si se poate plasa intre 10% si 90%", a afirmat Neiman.

Un numar de 48 de creditori, inclusiv statul rus si compania de stat Rosneft, urmaresc recuperarea unor datorii de 21,8 miliarde dolari din partea Iukos.

Evaluarea Iukos va fi realizata de un consortiu format din cinci companii, care intentioneaza sa finalizeze procesul pana la mijlocul lunii ianuarie 2007.

Grupul petrolier Iukos, declarat falimentar in luna august 2006, detine cinci rafinarii, doua companii de extractie petroliera, precum si participatii semnificative la Rosneft si Gazprom Neft. Analistii apreciaza ca grupul de stat Rosneft va obtine active Iukos de minim 10 miliarde de dolari.

Pe de alta parte, adimistratorul judiciar al grupului falimentar, Eduard Rebgun, a declarat ca nu poate sa confirme relatarile presei privind posibilitatea ca Deutsche Bank sa preia datoriile Iukos, alaturi de o participatie de control la companie.

Reprezentantii bancii germane au refuzat sa comenteze informatiile.

Autoritatile ruse au solicitat Iukos achitarea retroactiva a unor impozite, in valoare de 33 miliarde de dolari, iar fostul director general al companiei, Mihail Hodorkovski, a fost condamnat la opt ani de inchisoare, pentru frauda si evaziune fiscala.

Mediafax