RWE confirma ca a fost ofertata de Gazprom pentru South Stream

Marti, 13 Iulie 2010, ora 15:52
952 citiri
RWE confirma ca a fost ofertata de Gazprom pentru South Stream

Compania germana RWE, care face parte din consortiul pentru Nabucco, sprijinit de UE, confirma intr-un comunicat ca a fost ofertata de Gazprom sa se alature proiectului rival South Stream si spune ca va analiza aceasta oferta, precizeaza NewsIn.

Gazprom a oferit companiei germane RWE posibilitatea de a participa la proiectul South Stream, a scris luni cotidianul Handelsblatt.

Potrivit ziarului, vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, l-a contactat pe Leonhard Birnbaum, responsabil pentru strategie si achizitii din partea REW, iar compania germana a promis sa ia in considerare oferta, a scris Handelsblatt.

Ziarul comenta ca, daca RWE ar decide sa renunte la Nabucco si sa se alature South Stream, acesta ar putea insemna sfarsitul Nabucco.

RWE a reactionat intr-un prim comunicat la articolul publicat de Handelsblatt si a spus ca "nu comenteaza speculatii si zvonuri de piata", pentru ca ulterior sa revina cu un alt comunicat in care a recunoscut ca a primit oferta de la Gazprom.

In comunicat, RWE da asigurari ferme ca "participarea la gazoductul Nabucco in mod categoric are prioritate", pentru ca Nabucco intruneste cel mai bine criteriile de investitii pe care le are RWE si se potriveste cel mai bine cu proiectele in derulare pe care grupul le care in Europa, regiunea caspica si Turcia.

"In opinia RWE, Nabucco este singura initiativa eficienta din punct de vedere al costurilor, una de pionierat pentru diversificarea surselor de gaz si al traseelor de transport, precum si a competitivitatii in Europa", declara Stefan Judisch, director la RWE. "Niciun al proiect din Coridorul Sudic nu ofera aceste beneficii si nu este atat de avansat si de bine pozitionat precum Nabucco", arata Judisch.

Pe de alta parte, RWE subliniaza ca poarta discutii "intense si constructive" cu Azerbaidjanul, nordul Irakului si Turkmenistanul pe tema aprovizionarii cu gaz a Nabucco.

"RWE spera sa primeasca o invitatie din partea Azerbaidjanului de a deschide negocieri concrete" pe aceasta tema. De asemenea, RWE considera ca initiativa nordului Irakului de a oferi Europei gaz pentru export prin Nabucco este o recunoastere clara a beneficiilor proiectului, se arata in comunicat.

#gazprom, #participare, #rwe, #south, #stream , #stiri Gazprom