Seful Eni aduce in discutie fuziunea Nabucco si South Stream

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 13:28
1352 citiri
Seful Eni aduce in discutie fuziunea Nabucco si South Stream

Directorul general al grupului italian Eni, Paolo Scaroni, a sugerat miercuri ca proiectele Nabucco si South Stream ar aduce beneficii importante daca ar fuziona, cel putin pentru o parte din traseul tranzitat, potrivit declaratiilor pregatite de oficial pentru summit-ul IHS Cera Week.

"Avem aici o situatie care ar fi denumita de bancherii de investitii o potrivire strategica. Daca toti partenerii ar decide sa fuzioneze cele doua gazoducte pentru cel putin o parte din traseu, am putea reduce investitiile, costurile operationale si am majora totodata randamentele", a aratat Scaroni, potrivit upstreamonline.com, citat de Mediafax.

El a adaugat ca cele doua proiecte au deopotriva puncte tari si puncte slabe complementare.

Proiectul Nabucco este sustinut de Uniunea Europeana si Statele Unite si vizeaza transportul de gaze naturale extrase din regiunea Caspica si Asia Centrala catre Europa, tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Nabucco este dezvoltat de un consortiu format din companiile Transgaz Medias, OMV (Austria, actionarul majoritar al Petrom - SNP), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania).

Gazoductul South Stream ar urma sa transporte gaze produse in Rusia spre Europa, pe sub Marea Neagra, si este dezvoltat de Gazprom, cel mai mare producator si exportator de gaze naturale din lume, si de grupul italian Eni.

Proiectul Nabucco a fost gandit in vederea diversificarii resurselor de gaze ale Uniunii Europene prin reducerea dependentei de importurile din Rusia, care asigura in prezent circa un sfert din necesarul Europei.

Pe de alta parte, South Stream si gazoductul Nord Stream, dezvoltat tot de Gazprom in regiunea nordica a Europei, au rolul de a facilita importurile de gaze rusesti catre UE ocolind tarile "traditionale" de tranzit Ucraina si Belarus, dupa ce mai multe dispute intre Moscova si aceste state privind preturile la gaze si tarifele de tranzit au perturbat in repetate randuri transporturile.

Scaroni a aratat miercuri ca fuziunea Nabucco si South Stream, cel putin pentru o portiune din traseu, ar permite in continuare Europei sa-si diversifice resursele de gaze, si ar facilita totodata diversificarea rutelor de tranzit.

"Ar combina laolalta, pentru Europa, furnizorii importanti, actuali si potentiali, cat si consumatorii majori - gazele si piata gazelor. Si ar atinge si obiectivele strategice de diversificare a resurselor si a rutelor de tranzit", a spus seful Eni.

La nivel oficial, proiectele South Stream si Nabucco sunt complementare in vederea asigurarii resurselor de gaze naturale ale Europei, insa multi analisti si observatori le considera concurente.

#sef, #eni, #nabucco, #south, #stream , #stiri Gazprom