Serviciile secrete spaniole, ingrijorate de intentia Gazprom de a monopoliza aprovizionarea Europei

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 16:34
1358 citiri
Serviciile secrete spaniole, ingrijorate de intentia Gazprom de a monopoliza aprovizionarea Europei

Compania rusa Gazprom urmareste sa "monopolizeze aprovizionarea energetica a Europei", afirma serviciile secrete spaniole citate joi de ziarul Publico, relateaza AFP. 

Cotidianul afirma ca a avut acces la un raport recent al serviciilor secrete spaniole, CNI. Documentul afirma ca Gazprom este in curs de negociere cu alte tari producatoare, printre care Iranul, Algeria, Nigeria si Guineea Ecuatoriala, pentru a "prelua controlul asupra unor surse energetice din afara frontierelor ruse" si pentru a "deveni singurul furnizor de gaz de Europa", potrivit Publico.

Aceasta orientare a grupului rus ar fi si la orginea "importantelor acorduri de cooperare energetica" dintre Rusia si unele tari latino-americane, de exemplu Venezuela, Bolivia si Brazilia.

In ceea ce priveste Nigeria, CNI afirma ca Gazprom vrea sa controleze un proiect de gazoduct ce va lega aceasta tara de Europa.

In prezent exista un proiect de gazoduct care sa traverseze desertul Sahara, Trans-Saharan Gas Pipeline (TSGP), ce urmeaza sa lege Nigeria de Europa via Niger si Algeria.

Principalul producator mondial de gaz, Gazprom, controlat de statul rus, joaca un rol esential in aprovizionarea Europei.

Grupul a fost implicat recent in tensiunile diplomatice dintre Rusia si tari din Europa, din cauza unor diferende comerciale cu Ucraina. Rusia si-a suspendat in ianuarie exporturile via Ucraina, ingrijorand UE.

Spania, situata in sudul continentului, nu depinde, practic, de gazul rusesc, ea fiiind in mare parte aprovizionata din Africa de Nord. Dar Gazprom este o companie controversata in Spania.

In noiembrie, ipoteticul sau interes pentru achizitionarea unor actiuni ale grupului petrolier spaniol Repsol a provocat reactii vehemente. La inceputul lunii martie, Gazprom a semnat un acord cu grupului spaniol Gas Natural, care ii permite sa cumpere centrale electrice situate in Spania. 

#gazprom, # monopol, # gaze, # spania, # livrari , #stiri Gazprom