Solutie la criza gazelor - livrarile din Rusia sa se supuna unui regim legal international

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 14:04
1021 citiri
Solutie la criza gazelor - livrarile din Rusia sa se supuna unui regim legal international

Singura solutie practica pentru a incheia criza gazelor si a preveni repetarea ei ar fi ca exportul de gaz rusesc sa fie supus unui regim legal international, eventual prin adoptarea Cartei energetice a UE, ce ar impune conditii stricte si transparente, a declarat un expert britanic. Actuala criza a gazelor va dura mai mult decat cea din 2006, chiar daca exista similitudini  - acuzatiile ca Ucraina fura gaz si ca nu si-a platit datoriile, a spus Alan Riley, profesor de drept la London City University specializat pe chestiuni ce privesc piata energetica a UE si cea rusa.


Intrebat daca actuala criza ar putea avea ca motiv dorinta de a convinge Europa ca are nevoie de Nord Stream si South Stream - cele doua conducte proiectate de Gazprom pentru a evita Ucraina -, Riley s-a aratat sceptic ca cele doua proiecte  mai au sanse de realizare.


"Cred ca Nord Stream si South Stream sunt acum sub semnul intrebarii. Gazprom nu si le mai poate permite. South Stream ar urma sa coste, potrivit Agentiei Internationale de Energie, 20 de miliarde de dolari. Capitalizarea Gazprom a scazut cu 76% din ianuarie 2008. Prin contrast, Exxon Mobil a scazut cu doar 18%",  a spus Riley, subliniind ca Gazprom are o datorie de peste 40 de miliarde de dolari.


"In plus, Gazprom are mare nevoie de capital ca urmare a nevoii de a da in exploatare noi campuri de gaz numai pentru a asigura furnizarea actuala de gaz", a subliniat expertul britanic.


Referitor la acuzatiile ca Ucraina fura gaz din conducte, Riley a spus ca intr-adevar, in 2001 unul dintre fostii vicepremieri de la Kiev a recunoscut ca tara sa a furat din conducte. "Dar acum una dintre intrebarile care se pun este de ce? Se pare ca ucrainenii au stocat cantitati mari gaze inainte de criza, asa ca de ce ar avea nevoie sa fure? Este foarte dubios si as cere mai multe dovezi din partea Rusiei inainte de a condamna Ucraina", a precizat el.


Riley nu vede nici o semnificatie speciala pentru tarile afectate acum de criza gazelor, care difera fata de 2006 incluzand Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, tari aflate pe traseul proiectatei conducte Nabucco.


"Este insa clar ca Rusia si domnul Putin in special au foarte putina consideratie fata de independenta statului ucrainean. Exista intotdeauna un context politic care este in joc si un interes in a pastra Ucraina in sfera de influenta rusa", a spus expertul.


In ceea ce priveste raspunsul lent al UE, Riley a subliniat ca "este dificil sa iti dai seama ce se intampla si sa concertezi un raspuns cand ai 27 de state membre cu viziuni diferite. Daca intreruperea dureaza mai mult, presiunea asupra UE va creste si va fi fortata sa actioneze", a conchis expertul britanic.