South Stream, avantaj pentru securitatea energetica europeana

Luni, 30 Mai 2011, ora 23:25
1579 citiri
South Stream, avantaj pentru securitatea energetica europeana

Proiectul South Stream, care vizeaza sa transporte gaz rusesc in Europa ocolind Ucraina, va contribui la consolidarea securitatii energetice a Europei, a declarat luni un secretar de stat in Ministerul elen al Mediului, Energiei si Schimbarilor climatice, informeaza RIA Novosti, potrivit Newsin. 

"Aceasta conducta permite diversificarea rutelor de transport al gazului natural, ceea ce este necesar pentru a veni in intampinarea nevoilor in crestere ale Europei. Nu incape indoiala ca punerea sa in functiune va consolida securitatea livrarilor de gaz", a afirmat Yannis Maniatis.

Oficialul elen a spus ca Rusia este in masura sa garanteze securitatea energetica a Europei, aratand ca pierderea exporturilor de gaz libian catre Italia a fost imediat compensata de cresterea exporturilor ruse.

"Aceasta a confirmat inca o data fiabilitatea pe termen lung a Rusiei atat ca partener, cat si in calitate de garant esential al securitatii energetice a Europei", a adaugat Maniatis la inaugurarea Conferintei mediteraneene pentru petrol si gaz.

Aceasta incredere de care se bucura Rusia va fi intarita in viitor o data cu lansarea conductelor South Stream si Burgas-Alexandroupolis, a subliniat secretarul de stat.

In plus, potrivit oficialului grec, South Stream, care va trece pe teritoriul elen, va ajuta aceasta tara sa-si consolideze pozitiile strategice.

Participantii la conferinta de la Atena examineaza rolul energetic al Greciei, pornind de la proiectele de gazoducte ce ii vizeaza teritoriul.

Grecia participa, alaturi de Rusia si Bulgaria, la proiectul de gazoduct Burgas-Alexandroupolis, care tinteste sa ocoleasca pe sub Marea Neagra stramtorile turcesti supraaglomerate.

Viitorul proiectului romane totusi incert, din cauza pozitiei Bulgariei, care nu a decis inca daca are nevoie de acest gazoduct. Pe de alta parte, Grecia s-a alaturat si proiectului South Stream care tinteste sa transporte gaz rusesc catre sudul si sud-estul Europei.

Rusia a anuntat recent ca ar dori ca Uniunea Europeana sa acorde South Stream statutul de proiect prioritar, dar deocamdata Bruxelles-ul a respins aceasta solicitare.

Proiectul South Stream este finantat pe baza de paritate de gigantul rus Gazprom si compania italiana Eni.

Pana la sfarsitul anului, vor intra in afacere si grupul francez EDF si german Wintershall, cu participatii de 10% si respectiv 15%, gratie reducerii participatiei italiene.

#south stream, #securitate energetica, #gazoduct, #energie, #europa , #stiri Gazprom