"South Stream nu poate deveni o prioritate pentru UE"

Duminica, 01 August 2010, ora 23:45
1207 citiri
"South Stream nu poate deveni o prioritate pentru UE"

Proiectul gazoductului South Stream, dezvoltat de Gazprom si compania italiana Eni, nu poate deveni un proiect prioritar pentru Uniunea Europeana, a declarat Marlene Holzner, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, relateaza Sofia News Agency, citata de Newsin.

Potrivit portalului bulgar de stiri, solicitarea ca South Stream sa devina o prioritate UE a fost facuta de premierii bulgar si elen, Boiko Borisov si Georgios Papandreou, dupa ce acestia au cazut de acord, intr-o intalnire avuta marti in capitala bulgara, sa promoveze proiectul South Stream.

In raspunsul dat in numele Comisiei Europene, Holzner a aratat ca executivului de la Bruxelles ii lipsesc informatiile relevante referitoare la cadrul legal al proiectului South Stream si, de asemenea, Comisia nu are suficiente dovezi ca proiectul va servi cel mai bine interesele statelor membre.

Holzner a subliniat ca, potrivit informatiilor pe care le are, gazul cu care va fi alimentat South Stream va proveni din redirectionarea cantitatilor care tranziteaza conductele deja existente in Ucraina, ceea ce inseamna ca nu vor fi folosite noi surse de gaz. Or, obiectivul UE este sa diversifice sursele de aprovizionare cu gaz.

"Tinta noastra strategica este sa sprijinim Coridorul Sudic, care va ajuta la diversificarea surselor de gaz natural", a declarat purtatoarea de cuvant a comisarului pentru energie.

O componenta-cheie pentru Coridorul Sudic este proiectul Nabucco, la care participa si Romania si care ar urma sa aduca gaz din Caspica, ocolind Rusia. Proiectele Nabucco si South Stream sunt considerate rivale. Bulgaria participa atat la proiectul South Stream, cat si la Nabucco.

Holzner a mai spus ca obligatia Comisiei Europene este sa respecte cadrul pentru Reteaua Energetica Transeuropeana (TEN), adoptat in 2006, care specifica ce proiecte energetice sunt prioritare pentru UE.

South Stream nu se numara printre ele, iar Comisia Europeana nu intentioneaza sa opereze modificari asupra cadrului TEN, a precizat Holzner. 

#south stream, #nabucco, #gazoduct, #gaze, #ue , #stiri Gazprom