South Stream va trece prin Grecia

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 09:18
1662 citiri
South Stream va trece prin Grecia

Gazprom si o companie greaca din sectorul gazelor naturale au cazut de acord sa infiinteze un consortiu pentru constructia tronsonului din Grecia al conductei South Stream, a declarat marti, pentru RIA Novosti, o sursa apropiata negocierilor, informeaza NewsIn.

"Acordurile au fost stabilite, iar semnarea acestora ar urma sa aiba loc in urmatoarele zile", a precizat sursa citata.

Gazoductul South Stream este proiectat sa transporte anual 31 miliarde metri cubi de gaze naturale din Asia Centrala si Rusia pana in Balcani si in restul Europei, dar capacitatea acesteia ar putea fi extinsa cu inca 16 miliarde metri cubi. In proiect sunt implicate Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia si Grecia.

Rusia si Grecia au semnat in aprilie 2008 un acord de cooperare interguvernamentala pentru constructia si operarea tronsonului grec al conductei South Stream.

In toamna lui 2008, reprezenatntii Gazprom si ai companiei grecesti DESFA au inceput negocieri cu privire la un consortiu care sa implementeze proiectul.

Proiectul gazoductului South Stream, de care Uniunea Europeana se teme ca va spori dependenta energetica a Europei de Rusia, a primit o lovitura, dupa ce tarile de tranzit au cerut conditii mai avantajoase, ceea ce pune sub semnul intrebarii semnarea acordului, comenta, pe 7 mai, Reuters.

Rusia si Bulgaria urmau sa semneze un acord final referitor la gazoduct in urmatoarele saptamani, dupa cum au anuntat la sfarsitul lunii aprilie premierii celor doua tari. Oficialii de la monopolul de stat bulgar in domeniul gazului, Bulgargaz, nu au putut fi contactati miercuri pentru a face comentarii, precizeaza Reuters.

Unii politicieni europeni vad in acest gazoduct un rival al conductei Nabucco, proiect ce vizeaza transportarea gazului din Marea Caspica si Asia Centrala catre Europa, ocolind Rusia.

Proiectul South Stream prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 900 de kilometri pe sub Marea Neagra, intre Rusia si Bulgaria, unde se va ramifica o data catre nord-vest spre Austria, apoi catre sud, spre Grecia si Italia.

Capacitatea maxima a conductei este similara cu cea a Nabucco, de 31 miliarde de metri cubi, demararea ei este prevazuta pentru 2015 potrivit presei ruse (initial era vorba de 2013), iar costul estimat este intre 10 si 15 miliarde de euro. Actionari sunt grupul rus Gazprom si ENI, din Italia.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri, care sa porneasca din Marea Caspica traversand Turcia, Grecia, Bulgaria, Romania si Ungaria, pentru a ajunge la platforma de distributie Baumgarten din Austria.

Conducta va avea o capacitate maxima de 31 de miliarde de metri cubi pe an (in 2019), iar demararea constructiei este prevazuta pentru 2011, urmand sa fie functionala din 2014. Costul estimat este de aproape 8 miliarde euro, iar actionarii consortiului care se ocupa de proiect sunt OMV (Austria), RWE (Germania), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz (Romania).

#south, #stream, #gazprom, #bulgaria, #serbia, #grecia, #medvedev , #stiri Gazprom