Transgaz a discutat cu Gazprom despre South Stream

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 16:44
1372 citiri
Transgaz a discutat cu Gazprom despre South Stream

Transportatorul national de gaze Transgaz confirma discutiile cu reprezentantii Gazprom, despre varianta ca gazoductul South Stream sa treaca prin Romania, insa nu au fost facute propuneri oficiale in acest sens, a declarat agentiei NewsIn directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

"Este adevarat ca am purtat discutii cu reprezentantii Gazprom despre o varianta ca South Stream sa treaca prin Romania, dar nu ni s-au facut propuneri oficiale. Aceste discutii au avut loc numai atunci, cand oficiali ai Gazprom au fost in Romania (n.r. octombrie 2008)", a explicat Ioan Rusu.


De asemenea, vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat luni pentru postul TV The Money Channel ca o solutie pe termen lung la problema gazelor o constituie existenta mai multor cai de tranzit catre Europa. In acest context oficialul a subliniat importanta proiectelor South Stream si North Stream.


"Am inceput consultarile cu colegii romani de la companiile de transport al gazului. Daca Romania va deveni sau nu o parte a proiectului South Stream, la aceasta intrebare vom primi raspuns dupa niste consultari", a declarat luni vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev.


Romania mai face parte totodata din proiectul Nabucco. Gazoductul ar urma sa transporte gaz pe o distanta de 3.300 de kilometri, de la marea Caspica, ocolind Rusia.


Gazprom si compania italiana Eni intentioneaza sa construiasca o noua conducta, South Stream, pe sub Marea Neagra, care sa aprovizioneze Italia si Balcanii cu gaz rusesc, ocolind Ucraina. Proiectul este considerat un concurent al Nabucco, proiect european destinat sa reduca dependenta UE fata de Rusia, aprovizionand tarile membre cu gaz de la marea Caspica.

Romania face parte din Nabucco, dar si alte tari europene implicate in proiectul european s-au alaturat South Stream - Bulgaria si Ungaria. Desi sustine Nabucco, oficial Comisia Europeana nu are nimic impotriva South Stream.