Trei acorduri petroliere pentru Gazprom si East West Petroleum au fost admise de Guvern

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 15:59
2055 citiri
Trei acorduri petroliere pentru Gazprom si East West Petroleum au fost admise de Guvern

Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere semnate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si East West Petroleum Corp., in calitate de concesionar, in urma unei licitatii care a avut loc in anul 2010.

Intre timp, Gazprom Neft, prin divizia sa NIS din Serbia, a cumparat de la compania canadiana East West Petroleum o participatie de 85% in fiecare din cele trei perimetre. Acestea sunt situate in vestul tarii si sunt denumite EX - 3 Baile Felix, EX - 7 Periam si EX - 8 Biled.

Acordurile petroliere sunt de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare si au intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv 22 noiembrie 2013. Anexa nu a fost publicata, fiind clasificata conform legii, intrucat contine programul de investitii convenit in urma negocierilor dintre ANRM si companie.

East West Petroleum a castigat dreptul de a explora si exploata aceste perimetre in urma ultimei runde de concesiuni, organizate de ANRM in vara anului 2010. Atunci, ANRM a organizat o licitatie internationala pentru concesionarea a 30 de perimetre petrolifere, din care cinci in Marea Neagra.

In mai 2011, canadienii au anuntat ca au semnat un acord prin care Gazprom Neft a preluat, prin intermediul NIS, 85% din aceste perimetre.

In urma cu doua saptamani, Vadim Smirnov, seful NIS a declarat ca societatea pe care o reprezinta detine patru perimetre in parteneriat cu East West Petroleum in vestul tarii. Unul dintre acordurile petroliere fusese deja aprobat de Guvern, iar pentru restul era asteptata aprobarea.

Gazprom cauta titei conventional in aceste perimetre

Smirnov a tinut sa sublinieze ca Gazprom cauta titei conventional in aceste perimetre, si nu gaze de sist, asa cum s-a vehiculat in ultima vreme in spatiul public. El a punctat ca Gazprom nu detine licente pentru acest tip de activitati si nici tehnologia necesara pentru exploziile hidraulice care ar identifica eventuale gaze de sist in zona.

"Niciodata n-am avut aceasta intentie, astfel de planuri, niciodata n-am discutat cu Guvernul aceasta posibilitate, nici nu este prevazut asa ceva in licenta pe care o avem", a aratat Smirnov.

Intrebat ce s-ar intampla daca ar descoperi totusi gaze de sist, el a raspuns: "Nu se poate. Cu tehnologia pe care o folosim noi, nu se poate. Pentru ca noi cautam pungi de zacaminte de petrol. Gazul de sist nu se afla in pungi, iar noi nu facem explozii hidraulice, pentru ca nu avem de ce. Daca exista pungi de titei, o sa aflam cu tehnologia pe care o folosim. Deci e clar, noi vorbim de zacaminte conventionale, nu avem permis din partea Guvernului sa facem altceva. In afara de asta, nici n-am avut intentie, nici nu avem tehnologie. Daca, peste cinci ani, Guvernul roman va decide sa se dezvolte si aceasta tehnologie, probabil o sa participam. Dar deocamdata nu facem asa ceva nici in Serbia, nici in Rusia. De ce am face in Romania?".

In plus, el a respins acuzatiile celor care afirma ca Gazprom s-ar afla in spatele protestelor fata de gazele de sist.

"Eu citesc cu uimire astfel de afirmatii. Este interesant, dar nu corespunde cu realitatea. Este o logica foarte... ciudata, sincer vorbind. Daca Gazprom a venit sa dezvolte zacaminte conventionale si avem piedici din cauza faptului ca cineva afirma ca noi cautam gaze de sist inseamna ca am venit si am organizat aceasta campanie? Am citit si eu cu uimire, va spun...", a precizat oficialul NIS.

De asemenea, intrebat de ce crede ca oamenii protesteaza fata de gazele de sist, reprezentantul companiei petroliere a aratat: 'Pentru ca e dreptul lor, Romania e tara libera, democratica, iar oamenii au posibilitatea sa-si exprime parerea. Unele tari au gazele de sist in dezvoltare, altele nu au, dar asta n-are legatura cu Gazprom'.

In prezent, Gazprom detine, prin intermediul NIS, sase perimetre petrolifere in Romania: patru in parteneriat cu canadienii de la East West Petroleum, unul in colaborare cu irlandezii de la Moesia Oil and Gas si unul cu britanicii de la Zeta Petroleum.

Smirnov a mai spus ca o prima sonda de explorare a relevat zacaminte de titei in care colaboreaza cu Zeta Petroleum, iar productia de petrol ar putea incepe anul viitor, daca se va stabili ca zacamantul este comercial.

El a explicat ca sonda de explorare sapata acolo a identificat zacaminte de titei conventional, dar nu si gaze naturale.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#acorduri petroliere Gazprom, #East West Petroleum, #acorduri petroliere companii , #stiri Gazprom