Trocul dintre OMV si Gazprom a esuat: austriecii vor plati pentru a intra in Siberia, in loc sa le ofere la schimb rusilor accesul in Norvegia

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 11:39
3345 citiri
Trocul dintre OMV si Gazprom a esuat: austriecii vor plati pentru a intra in Siberia, in loc sa le ofere la schimb rusilor accesul in Norvegia
Foto: CC0 Creative Commons

OMV a renuntat la un schimb controversat de active cu Gazprom, preferand sa cumpere direct de la compania rusa o participatie de aproape 25% intr-un proiect din Siberia, dupa ce norvegienii s-au opus planurilor initiale ale austriecilor, care voiau sa le dea rusilor la schimb accesul la OMV Norvegia.

In 2016, OMV si Gazprom au semnat un acord de baza privind schimbul unor active, conform caruia Gazprom urma sa primeasca o participatie de 38,5% din actiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrata pe explorarea si productia de petrol in Norvegia. In schimb, OMV ar fi primit o participatie de 24,98% intr-un proiect destinat dezvoltarii blocurilor 4 si 5 ale formatiunii Achimov, parte a zacamantului de petrol, gaz si condensat Uregoy din Siberia. OMV si Gazprom sperau sa finalizeze acordul pana la sfarsitul acestui an.

Totusi, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters in mai ca OMV ar putea cumpara direct activele din Siberia, dupa ce Norvegia a criticat planul de a da celui mai mare producator de gaze din Rusia acces la platoul sau continental.

"Acordul de baza privind vanzarea" inlocuieste "acordul de baza" incheiat intre OMV si Gazprom in decembrie 2016. Pretul de achizitie va fi negociat in mod corect, se arata in comunicatul OMV. Din cei zece miliarde de euro pusi deoparte pentru achizitii pana in 2025, OMV a cheltuit pana acum doua miliarde de euro.

Anul trecut, OMV a platit 1,75 miliarde de euro pentru o participatie in zacamantul de gaze Yuzhno Russkoye, unul dintre cele mai mari din Rusia. Astfel, productia grupului austriac a fost majorata cu 100.000 boe pe zi.

In 2016, OMV anunta ca formatiunea Achimov din Siberia va majora pana in 2025 productia sa cu peste 80.000 boe pe zi. Pentru OMV, productia in acea zona este ieftina si sunt disponibile gazoducte catre Austria.

Grupul austriac este unul dintre cei cinci parteneri ai Gazprom in proiectul construirii gazoductului Nord Stream 2, care va dubla capacitatea de export a Rusiei catre Europa.

Acordul initial ar fi permis Gazprom sa aiba acces la expertiza sa tehnologica (know-how) din Norvegia. Totusi, directorii OMV sustin ca Gazprom va beneficia tot atat de mult de pe urma expertizei OMV in dezvoltarea zacamintelor din Rusia.

Ministrul norvegian al Energiei, Terje Soeviknes, responsabil de aprobarea acordului dintre OMV si Gazprom, a dezvaluit recent ca autoritatile norvegiene nu sunt multumite de acest schimb de active care va oferi gigantului rus acces la resursele de pe platoul continental norvegian.

"Trebuie sa purtam discutii tripartite si sa vorbim cu ministrul Energiei", a declarat si seful OMV, Rainer Seele.

OMV are participatii la peste 30 de licente de pe platoul continental norvegian, inclusiv la zacamintele care produc Gullfaks, Gudrun si Edvard Grieg precum si la zacamantul de gaze arctic Aaasta Hansteen, care ar urma sa demareze productie la finele acestui an. De asemenea, descoperirea sa de petrol Wisting din Marea Barents ar putea demara productia in 2024-2025.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 9,9985%, iar 18,35% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#OMV active Siberia, #Gazprom active Norvegia, #schimb active OMV Gazprom , #stiri Gazprom