Turcia se foloseste de Nabucco pentru a face presiuni in negocierile cu UE

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 15:09
1413 citiri
Turcia se foloseste de Nabucco pentru a face presiuni in negocierile cu UE

Turcia a exercitat luni presiuni asupra europenilor pentru a accelera negocierile de aderare la UE, amenintand cu revizuierea sustinerii strategice pentru gazoductul Nabucco, ce ar ocoli Rusia.

"Sper ca se va inregistra un progres in 2009" in negocierile de aderare la UE, care constituie "o mare prioritate pentru Turcia", a spus premierul Recep Tayyip Erdogan, la inceputul unei vizite la Bruxelles, prima in patru ani, destionata dinamizarii negocierilor. Turcia nu a deschis pana acum decat zece dintre cele 35 de capitole din negocieri, numai doua in 2008.


Discutiile sunt ingreunate de faptul ca Turcia nu recunoaste Republica Cipru, de lentoarea reformelor democratice in Turcia si de ostilitatea mai multor state europene fata de o aderare a acestei tari. Printre capitolele nedeschise figureaza cel privitor la chestiunile energetice, din cauza rezervelor serioase ale cipriotilor greci, care au aderat in 2004.


Ca semn al nerabdarii tot mai mari a Ankarei, Erdogan a legat de acest capitol de viitorul unui proiect-cheie pentru Europa, construirea gazoductului Nabucco, de 3.300 de kilometri. Daca va fi construit, el va permite aprovizionarea europenilor cu gaz din Marea Caspica ce va trece prin Turcia, ocolind Rusia.


"Daca ne confruntam cu o situatie in care acest capitol despre energie este blocat, ne vom reexamina pozitia fata de Nabucco",. a spus Erdogan. "Trebuie sa discutam deschis, sudul Ciprului exercita presiuni pentru ca anumite capitole sa nu fie deschise, ca cel despre energie", a subliniat el.


"UE trebuie sa fie corecta in tratamentul aplicat fata de Turcia, nu trebuie sa prefere sudul Ciprului, care este departe de Europoa si nu are decat cateva sute de mii de locuitori, comparativ cu Turcia si cei 70 de milioane de locuitori ai sai", a explicat Erdogan.


Aceasta amenintare vine intr-un moment prost pentru Europa. Proiectul Nabucco a devenit si mai important de la intreruperea livrarilor de gaz rusesc pentru Europa prin Ucraina, care a evidentiat dependenta UE fata de Gazprom. Totusi, numerosi experti in energie isi pun intrebari despre viabilitatea acestui proiect, pentru ca aprovizionarea cu gaz a Nabucco este departe de a fi asigurata.


"Vor trebui 30 de miliarde metri cubi de gaz pentru proiectul Nabucco, dar nu sunt disponibili", a recunoscut Erdogan.


La modul general, premierul a criticat "declaratiile" unora dintre statele care se opun aderarii Turciei la UE - Franta sau Austria - spunand ca ele contribuie la subminarea popularitatii Europei in randul turcilor. "Nu cerem un tratament preferential, cerem un tratament echitabil", a spus Erdogan.


Urmatoarele luni vor fi decisive in negocieri, pentru ca europenii asteapta de la Turcia sa accepte pana la sfarsitul anului aplicarea Uniunii vamale UE-Turcia pentru Cipru si automat ridicarea interdictiilor de acces in porturile si aeroporturile turce pentru navele si avioanele cipriote grece.