Turkmenistanul acuza Gazprom ca a cauzat o explozie

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 09:17
1326 citiri
Turkmenistanul acuza Gazprom ca a cauzat o explozie

Ministerul de Externe turkmen a acuzat joi compania rusa Gazprom ca s-a aflat la originea exploziei survenite in noaptea de miercuri spre joi la un gazoduct turkmen, relateaza AFP.

"In 8 aprilie 2009, compania rusa Gazexport (grupul Gazprom - n.red.) a redus brusc volumul de gaz natural pompat, fara a informa in prealabil partea turkmena", a explicat Ministerul de Externe intr-un comunicat. "In consecinta (...), un accident a avut loc in noaptea de opt spre noua aprilie", a adaugat el.

"Astfel de actiuni din partea Gazexport sunt iresponsabile" si reprezinta o incalcare a clauzelor din contractul dintre Gazprom si Turkmenistan, a mai spus el.

Aceasta intrerupere nu va avea impact asupra livrarilor de gaz catre clientii Gazprom, a subliniat compania.

"Partea turkmena examineaza posibilitatile de reparare rapida, precum si pe cele de livrare de gaz prin conducte nefolosite ale gazoductului ", a informat compania.

Gazul turkmen trece printr-o conducta care tranziteaza Uzbekistanul si Kazahstanul. Aceste doua state livreaza, la randul lor, cantitati mici de hidrocarburi.

In mod normal, Gazprom nu-si poate respecta si obligatiile de export si cererile interne fara gazul turkmen, dar s-ar putea descurca o perioada, datorita scaderii cererii de gaz in Rusia si Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gazprom, #Turkmenistan, #explozie, #gazoduct, #turkmen, #minister, #extern , #stiri Gazprom