Ucraina avertizeaza despre posibilitatea unei crize energetice

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 09:30
1160 citiri
Ucraina avertizeaza despre posibilitatea unei crize energetice

Consiliul ucrainean de Securitate Nationala avertizeaza,intr-o analiza publicata pe site-ul institutiei, despre posibilitatea repetarii unei noi crize a gazului, din cauza Rusiei, insa expertii spun ca un conflict similar cu cel de la inceputul anului este putin probabil, scrie ziarul rusesc Gazeta, transmite NewsIn.

Consiliul ucrainean de Securitate Nationala avertizeaza, intr-o analiza publicata pe site-ul sau, despre posibilitatea unui nou "razboi al gazului" initiat de Rusia "sub un pretext inventat de furt al gazului de catre Ucraina". Expertii considera ca este putin probabila repetarea unui conflict similar cu cel de la inceputul anului, insa Rusia va trebui sa faca unele concesii, scrie, miercuri, publicatia rusa Gazeta.

"Expertii straini estimeaza cu o mare probabilitate ca Rusia va fi cea care nu va respecta prevederile contractului de tranzit si se pregateste pentru reducerea livrarilor de gaz catre consumatorii europeni sub un pretext inventat de furt al unor cantitati de gaz de catre Ucraina", se arata in documentul publicat pe site-ul Consiliului de Securitate, scrie cotidianul rus.

"Scopul acestor actiuni este tendinta Rusiei de a monopoliza definitiv caile de transport a resurselor energetice pe ruta Est-Vest si sa puna sub control politica UE", avertizeaza Consiliul de Securitate de la Kiev.

In ianuarie 2009, pe fondul divergentelor energetice dintre Rusia si Ucraina, timp de doua saptamani au fost intrerupte livrarile de gaz rusesc catre consumatorii europeni.

"Intarzierile legate de achitarea cantitatilor de gaz (...) pot face Ucraina vinovata de abaterile de la regimul de livrare a gazului catre Europa in fata consumatorilor europeni, ceea ce poate determina Ucraina sa semneze acordul interguvernamental in domeniul energetic in conditii foarte apropiate de cele propuse de Rusia. In consecinta, peste trei sau cinci ani intreprinderile aflate in proprietatea statului, inclusiv sistemul de transport al gazului, ar putea trece sub control strain, in primul rand al Rusiei, in contul amenzilor", potrivit documentului Consiliului de Securitate de la Kiev.

Expertul rus de la FINAM, Aleksandr Eremin, considera ca este putin probabila repetarea unui nou conflict energetic. Consiliul ucrainean de Securitate este mai degraba afiliat presedintelui si nu premierului, iar presedintele Viktor Iuscenko avertizeaza de mult timp despre posibilitatea unui nou conflict energetic, spune el, citat de Gazeta.

"Negocierile, cel mai probabil, se vor desfasura cu premierul Iulia Timosenko, care are o atitudine mai pozitiva. (...). In acelasi timp, considera expertul, Rusia va fi nevoita sa faca unele concesii. Spre exemplu, sa accepte micsorarea volumului de gaz livrat Ucrainei, asa cum cere Kievul, de la 50 miliarde de metri cubi la 30 miliarde metri cubi. Aceasta este principala concesie. Exista insa conditii pe care Gazprom-ul nu le va accepta. De exemplu, pretul de cumparare a gazului si pretul de tranzit", a incheiat el, potrivit cotidianului.

Si directorul Institutului de Strategii Globale de la Kiev, Vadim Karasev, este convins ca un nou conflict energetic nu se va repeta, intrucat Ucraina a inmagazinat suficiente cantitati de gaz in depozitele sale subterane.

"Iar Consiliul de Securitate Nationala se refera mai degraba la posibilitatea obtinerii de catre Rusia a sistemului de transportare a gazului. Iar daca va fi realizat South Stream si Nord Stream, Europa se va 'trezi intr-un inel' de transporare a gazului", considera Karasev.

"Oricum, in prezent exista deja un razboi, dar este mai putin vizibil, nu intamplator multe dintre declaratiile electorale ale candidatilor inscrisi in cursa pentru alegerile prezidentaile se refera la acest subiect", a mai spus expertul.

Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Peste 80% dintre analiștii Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul preconizează o stagnare. În privinţa riscurilor pe un orizont...
#criza, #energetica, #gaze, #razboi, #ucraina , #stiri Gazprom