Ucraina recunoaste ca a sustras din gazul rusesc

Marti, 24 Ianuarie 2006, ora 10:47
836 citiri

Romania a primit ieri si mai putin gaz de import. Dispeceratul national de gaze naturale a inregistrat o scadere a livrarilor la punctul Isacea cu 10 pana la 15 la suta. Livrarile reduse ar putea avea si o alta explicatie in afara vremii geroase: Gazprom acuza Ucraina ca este vinovata de reducerea volumului de gaze naturale care ajung in diverse state din Europa. De altfel, compania ucraineana Naftogaz a recunoscut ca a "sustras" din gazul rusesc destinat Europei occidentale.

Vicepresedintele Gazprom a declarat ca volumul de gaze naturale folosit de Ucraina, este mult mai mare decat cel prevazut in contract. Oficialul rus a spus ca gestul poate fi privit drept o retinere sau chiar furt de gaze naturale.

80 la suta din exportul catre Europa trece prin conductele de pe teritoriul Ucrainei.

Vicepresedintele Gazprom sustine ca, din cauza retinerii de gaz suplimentar de catre Kiev, gigantul nu-si poate respecta obligatiile fata de clientii din Europa.

Valul de frig fara precedent care a lovit Rusia a pus in dificultate livrarile Gazprom catre alte state din cauza consumului extrem de mare pe piata interna.

Gazprom recunoaste acest lucru, dar sustine, totodata, ca Ucraina este cea vinovata de reducerea livrarilor de gaze naturale catre Europa. Aproape toate tarile de pe continent sunt afectate de reducere, insa, cea mai grava situatie se inregistreaza in Italia, Bosnia, Polonia, Finlanda si Ungaria.

Realitatea TV