Ucraina se opune ferm unei eventuale fuziuni intre Naftogaz si Gazprom

Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 14:05
1378 citiri
Ucraina se opune ferm unei eventuale fuziuni intre Naftogaz si Gazprom

Ucraina se opune ferm unei eventuale fuziuni intre compania sa Naftogaz si grupul rus Gazprom, a spus sambata, la summitul CSI, presedintele ucrainean Viktor Ianukovici. 

"Aceasta posibilitate nu este luata in calcul", a raspuns el, intrebat daca cele doua companii ar putea fuziona pentru a scadea pretul gazului rus livrat Ucrainei. Declaratia liderului de la Kiev intervine dupa ce seful Gazprom, Aleksei Miller, a spus ca Moscova va reduce pretul gazului livrat Ucrainei in cazul in care cele doua societati vor fuziona.

Vineri, premierul ucrainean Mikola Azarov a spus ca actualele contracte de livrare de gaz incheiate intre Moscova si Kiev contravin legilor ucrainene si trebuie revizuite.

Potrivit lui, relatiile dintre Ucraina si Rusia in sectorul gazului sunt stabilite printr-un acord interguvernamental semnat in 2004, care obliga partile sa fixeze anual volumul livrarilor de gaz.

"Din nefericire, acest acord interguvernamental din 2004, care are suprematie asupra legislatiei nationale, nu a fost respectat niciodata.

De asemenea, consideram ca toate contractele incheiate in 2009 contrazic acest acord, cel putin in ceea ce priveste volumul anual al livrarilor de gaz", a subliniat seful Guvernului ucrainean.

Kievul incearca, de luni de zile, sa determine Moscova sa scada pretul gazului pe care i-l vinde. Kremlinul se declara dispus sa faca acest lucru, cu conditia ca Ucraina sa accepte sa adere la uniunea vamala formata de Rusia, Belarus si Kazahstan.

De asemenea, Moscova vrea ca Naftogaz sa fuzioneze cu Gazprom. Insa Guvernul ucrainean vrea sa lichideze Naftogaz si ca toate contractele actuale de gaz sa fie revizuite, a anuntat vineri Azarov. Premierul a spus ca Naftogaz nu va mai exista si ca, dupa o perioada de timp, companii noi vor lua locul Naftogaz pe piata. 

#ucraina, #naftogaz, #gazprom, #fuziune , #stiri Gazprom