Ucraina: Tranzitul de gaz rusesc spre Europa s-a diminuat

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 10:09
1627 citiri
Ucraina: Tranzitul de gaz rusesc spre Europa s-a diminuat

Tranzitul de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina a scazut in februarie cu 43,4%, la 6,4 miliarde metri cubi, comparativ cu 11,3 miliarde metri cubi in februarie 2008, din cauza cererii slabe, a anuntat marti ministerul ucrainean al Combustibilului si Energiei.

Ministerul a mai anuntat ca tranzitul de gaze naturale a fost de 11,1 miliarde metri cubi in primele doua luni ale anului, comparativ cu 23,7 miliarde metri cubi in aceeasi perioada de anul trecut, informeaza Reuters.

"Europa nu mai cumpara gaze rusesti la fel ca inainte", a declarat Inna Koval, purtatoarea de cuvant a monopolului ucrainean de tranzit Ukrtransgas.

In 2008, tranzitul de gaze naturale rusesti prin Ucraina a crescut cu 3,8%, la 119,6 miliarde metri cubi, de la 115,2 miliarde metri cubi in 2007.

Reprezentantii companiei rusesti Gazprom spun ca se asteapta ca vanzarile de gaze naturale din Europa sa se revigoreze in momentul in care pretul gazului va cobori de la nivelurile actuale. Pretul gazului evolueaza in functie de cel al petrolului si al produselor rafinate, dar cu o intarziere de sase luni.

Aprovizionarea Europei cu gaze naturale a fost intrerupta timp de aproape doua saptamani in ianuarie, ca urmare a unei dispute dintre Ucraina si Rusia, din cauza unor intarzieri de plata. 80% din tranzitul de gaz rusesc spre Europa trece prin Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ucraina, # tranzit gaz, # europa, # scadere , #stiri Gazprom