UE trebuie sa-si asume imediat angajamentul fata de Nabucco

Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 12:45
1254 citiri
UE trebuie sa-si asume imediat angajamentul fata de Nabucco

Guvernele europene si consumatorii de gaz trebuie sa promita rapid sustinere pentru Nabucco, daca Europa vrea sa-si reduca dependenta de gazul rusesc, au declarat participanti la conferinta pentru securitate energetica de la Sofia, relateaza Reuters.

Proiectul Nabucco urmareste livrarea de gaz din regiunea Marii Caspice prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria catre Austria si are nevoie urgenta de acorduri politice si financiare, precum si de sustinere financiara, dupa ani de zile de tergiversari.

"A venit vremea ca jocul de poker sa se incheie si sa fie luate decizii", a declarat Jeremy Ellis, director de dezvoltare la RWE Supply and Trading, companie implicata in acest proiect sustinut de UE.

"Europa si Turcia trebuie ca acum sa-si arate cartile, tarile-furnizoare si investitorii nu vor astepta la nesfarsit. Rezervele de gaz din Orientul Mijlociu si Marea Caspica reprezinta o ocazie pentru deschiderea unui coridor sudic", a explicat el.

Nabucco asteapta un acord interguvernamental, necesar pentru inceperea implementarii sale - proiectul este in valoare de 7.9 miliarde de euro - pana la sfarsitul lunii iunie.

Bulgaria, tara cea mai afectata de criza gazului dintre Rusia si Ucraina din ianuarie, a cerut accelerarea proiectelor mari de gazoducte, pentru reducerea dependentei regiunii fata de gazul rusesc.

"Logica economica spune ca probabil vom asista la o amanare in aceste proiecte si unele dintre ele ar putea fi chiar abandonate", a declarat ministrul pentru economie si energie, Petar Dimitrov.

"Putem constata cu totii scaderea drastica a cererii, din cauza crizei economice. Insa logica politica spune nu, nu trebuie sa permitem intirzieri. Din contra, trebuie sa acceleram proiectele", a explicat ministrul.

Potrivit lui Dimitar, consumatorii occidentali si alte institutii financiare internationale pe langa cele deja implicate ar trebui sa urmeze exemplul UE si sa ofere finantare pentru Nabucco.

La un summit care a avut loc luna trecuta, liderii UE si-au exprimat din nou sustinerea pentru Nabucco, dar nu au incurajat Azerbaidjanul, Turkmenistanul si alti potentiali furnizori cu stimulente pentru a participa.

Nabucco beneficiaza deocamdata de promisiuni ce reprezinta doar o cincime din cantitatea necesara de gaz.

Turkmenistanul construieste un gazoduct spre China, care va fi terminat anul acesta, dar nu a semnat niciun acord major in domeniu cu companii occidentale. Turkmenistanul asteapta de la Bruxelles propuneri concrete privitoare la implementarea Nabucco, a declarat un oficial. Aceasta tara produce circa 75 miliarde metri cubi de gaz pe an si vinde circa 50 de miliarde catre compania rusa Gazprom. Gazoductul spre China va avea o capacitate de 40 miliarde metri cubi pe an. 

 

#ue, # finantare, # nabucco, # proiect, # valoare, # gazoduct , #stiri Gazprom