UE va ajuta Ucraina sa isi plateasca datoriile la Gazprom

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 09:27
1661 citiri
UE va ajuta Ucraina sa isi plateasca datoriile la Gazprom

Uniunea Europeana va ajuta Ucraina sa isi plateasca datoriile pentru gazele livrate de Gazprom si europenii nu trebuie sa se ingrijoreze in privinta aprovizionarii cu gaze intrucat Moscova are nevoie de bani, a declarat marti comisarul pentru Energie Gunther Oettinger, citat de AFP.

"Potrivit informatiilor noastre, Naftogaz datoreaza Gazprom circa 2 miliarde de dolari. Vom regla aceste plati", a anuntat Oettinge la incheierea unei reuniuni a ministrilor europeni ai Energiei.

Reglarea facturilor la gaze ale Ucrainei figureaza in programul de ajutor pe care Comisia il va aproba miercuri, a spus comisarul, precizand ca ajutorul va fi completat de anumite state membre prin finantari bilaterale.

CE va prezenta miercuri un plan de ajutor pentru Ucraina

Comisia Europeana urmeaza sa prezinte miercuri un plan de ajutor pentru Ucraina, care se confrunta cu grave probleme financiare, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului de la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen.

Executivul european are in vedere mai multe scenarii pentru acordarea unui ajutor financiar Ucrainei, aflata in pragul falimentului. In acest sens, Comisia colaboreaza cu Fondul Monetar International (FMI), care ar urma sa acorde cea mai mare parte a ajutorului financiar.

Kievul a afirmat ca are nevoie de 35 de miliarde de dolari

Noua putere de la Kiev a afirmat ca are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru doi ani si ca asteapta din partea FMI un ajutor de 15 miliarde de dolari pentru acest an.

La acoperirea datoriilor pentru gaze va fi folosit si programul de 1 miliard de dolari anuntat de Statele Unite.

"Facturile neonorate trebuie achitate, pentru evitarea haosului", a insistat oficialul UE, el recunoscand faptul ca decizia Gazprom, de eliminare din luna aprilie a discountului de pret acordat Ucrainei anul trecut, va pune tara in dificultate.

Ucraina detine stocuri importante de gaze

Ucraina detine totusi stocuri importante de gaze, estimate la 11,5 miliarde de metri cubi, potrivit CE.

Oettinger a explicat ca Uniunea Europeana si Rusia se afla intr-o situatie de "dependenta reciproca", pentru ca UE are nevoie de gazele rusesti, in timp ce Rusia are nevoie de banii pe gaze, pentru economie.

In opinia sa, Rusia nu are niciun interes sa se angajeze intr-un conflict al gazelor cu UE, mai ales ca vine primavara.

Gazprom a vandut anul trecut 133 de miliarde de metri cubi de gaze in UE, in crestere cu 16,3% fata de 2012, potrivit datelor Comisiei Europene si ale grupului rus.

Principalii cumparatori de gaze rusesti, Germania, Italia si Marea Britanie

Principalii cumparatori de gaze rusesti au fost Germania, cu 40 de miliarde de metri cubi, Italia, cu 25,3 miliarde metri cubi si Marea Britanie, cu 12,4 miliarde metri cubi.

UE dispune in prezent de rezerve de 40 de miliarde de metri cubi de gaze. "Am constituit stocuri din mai 2013, jumatate din aceasta cantitate poate ajunge pana la Paste", a asigurat Oettinger.

Uniunea Europeana ar putea, daca va fi necesar, sa furnizeze gaze Ucrainei, intrucat sistemul de conducte permite inversarea fluxului, sistem care in timpul crizei din 2009 nu era disponibil.

Europa, care a importat anul trecut din Rusia 30% din necesarul de gaze, se mai aprovizioneaza din tari precum Norvegia, Olanda si Marea Britanie, iar gaze lichefiate cumpara din tari nord-africate precum Qatar.

Norvegia, al doilea mare furnizor de gaze al Europei, are capacitatea sa majoreze exporturile cu 10%, a declarat Kjell Larsen, purtator de cuvant al Gassco, operatorul retelei de gaze din aceasta tara.

Importurile de gaze lichefiate ale Europei au scazut anul trecut la 46 de miliarde de metri cubi, de la 65 de miliarde de metri cubi in 2012, cu livrari mai reduse in Marea Britanie, Spania si Italia, din cauza orientarii producatorilor catre pietele mai profitabile din Asia.

Gazele lichefiate ar putea reveni insa in Europa, daca temerile legate de livrarile prin Ucraina ale Rusiei se vor amplifica.

#ajutor Ucraina, #comisia europeana, #gaze Ucraina, #europa gaze , #stiri Gazprom