Ungaria semneaza un acord privind South Stream cu Gazprom

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 12:20
1836 citiri
Ungaria semneaza un acord privind South Stream cu Gazprom

Banca ungara MFB, detinuta de stat, si grupul energetic rusesc Gazprom intentioneaza sa semneze marti un acord pentru crearea unei companii mixte care sa opereze segmentul din Ungaria al conductei South Stream, a relatat cotidianul ungar Nepszabadsag, citat de Bloomberg, preluat de NewsIn.

Fiecare parte va detine 50% din compania mixta, potrivit publicatiei ungare, care nu a precizat de unde detine informatia. Totusi, nu a fost luata inca o decizie finala in legatura cu constructia segmentului din Ungaria al South Stream, a mai relatat Nepszabadsag.

South Stream este considerat un concurent pentru proiectul Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si destinat sa aduca gaz de la Marea Caspica ocolind Rusia, pentru a diminua dependenta europeana de gazul rus.

Cinci tari - Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia si Slovenia - deja s-au alaturat proiectului South Stream, un gazoduct a carui demarare oficiala este prevazuta in 2013, conducta urmand sa aiba o capacitate ce ar putea atinge 63 de miliarde de metri cubi pe an.

De asemenea, de desfasoara negocieri cu Croatia de alaturare in acest proiect.

Proiectul South Stream presupune costuri de constructie de circa 15 de miliarde euro si prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz - cu posibilitatea cresterii capacitatii la 63 miliarde metri cubi ulterior - din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina, cu care Moscova a avut deja mai multe conflicte legate de tranzitul gazului rusesc catre principale piete europene.

Conducta South Stream va avea o lungime de 900 kilometri, iar primele livrari ar trebui sa inceapa in 2015, desi initial era vorba de 2013.

South Stream va fi alimentat cu gaz din Rusia, Asia Centrala si Kazahstan, potrivit Moscovei.

South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia. Unii observatori se indoiesc de argumentele economice si de fezabilitatea South Stream din cauza faptului ca specificitatea fundului Marii Negre presupune o tehnologie mai avansata, iar costurile sunt mai mari. 

#acord, #companie, #gazprom, #ungaria , #stiri Gazprom