Va plati Ucraina mai mult pentru gazul rusesc?

Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 13:16
818 citiri

Premierul ucrainean Iulia Timosenko ar fi decis sa revina la compromisul negociat cu Rusia care prevede o crestere a pretului gazului pe mai multi ani, potrivit Die Welt, relateaza AFP.Pentru primul an, Ucraina ar accepta sa plateasca 260 de dolari pe mia de metri cubi de gaz rusesc, comparativ cu 179,5 dolari, platiti inainte ca Moscova sa intrerupa livrarile, potrivit ziarului, care nu citeaza sursele. Pretul ar urma sa ajunga la cel al pietei in trei ani.


Pretul platit de Moscova pentru tranzitul gazului prin Ucraina spre Europa va fi de 1,7 dolari pe mia de metri cubi pe fiecare 100 de kilometri.


Societatea RosUkrenErgo - o discreta societate elvetiana detinuta de Gazprom si de doua societati ucrainene, si care este in centrul disputei dintre Kiev si Moscova pe tema pretului gazului si achitarii datoriei - va fi dizolvata. Societatea cere acum platirea a 614 milioane de dolari de catre societatea ucraineana Naftogaz, care se ocupa de aprovizionarea cu hidrocarburi a acestei foste republici sovietice.