Videanu: Proiectul cu Gazprom ne asigura securitatea energetica

Marti, 23 Iunie 2009, ora 13:48
1144 citiri
Videanu: Proiectul cu Gazprom ne asigura securitatea energetica

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, marti, la Suceava, ca includerea Gazprom in proiectul depozitului de gaze de la Margineni-Roman va asigura Romaniei o independenta energetica totala pe timp de iarna, discutiile bilaterale urmand sa aiba loc in a doua parte a lunii iulie.

"Am trimis o adresa presedintelui Gazprom Export, Medvedev (Alexander Medvedev -n.r.), care este si vicepresedinte al Gazprom, si am convenit ca in a doua parte a lunii iulie sa facem intalnirea intre cele doua comisii mixte astfel incat sa putem sa ne apropiem de finalizarea demersului nostru", a spus Videanu intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

El a afirmat ca se prevede realizarea unei companii mixte, cu participatii egale, intre Romgaz si Gazprom si a adaugat ca Romgaz a angajat deja realizarea studiului de fezabilitate pentru depozitul de la Roman-Margineni.

"De aceea, noi vrem sa gasim solutia legala de implicare a specialistilor Gazprom in derularea acestui studiu de fezabilitate astfel incat la finalizarea lui sa nu pierdem timpul cu corelari sau intelegeri", a spus ministrul, aratand ca sub forma de asistenta la acest proiect se va accepta ca Gazprom sa-si trimita reprezentantii pentru finalizarea studiului de fezabilitate.

Intrebat daca in societatea mixta Romgaz ar fi trebuit sa detina o pondere mai mare de 50% din capital, Adriean Videanu a spus ca el crede "intr-un parteneriat onest".

"Nu cred intr-o chestie in care cineva sa creeze suspiciuni pentru cealalta parte, ci credem ca 50-50 este un deal win-win fair pentru ambele parti", a spus ministrul Economiei.

El a mai aratat ca acele depozite sunt goale, dar ca vor fi pline, dar nu cu gazul produs de Romgaz. "Ceea ce noi incercam sa realizam prin acest parteneriat este asigurarea securitatii energetice a Romaniei", a mai spus Videanu.

El a adaugat ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, in momentul in care se declara situatia de urgenta Trasgaz, in numele statului, dispune, indiferent de forma de proprietate a gazului inmagazinat, de modul de utilizare a gazelor.

Videanu a subliniat ca, fata de capacitatea actuala de trei miliarde de metri cubi existenta, prin acest parteneriat acesta va fi marita cu aproape doua miliarde de metri cubi ceea va asigura o independenta energetica totala pe timp de iarna.

"Fata de capacitatea actuala de trei miliarde de metri cubi, o vom mari cu aproape doua miliarde de metri cubi, ceea ce ne asigura o independenta energetica totala pe timp de iarna", a spus Videanu.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#energetica, #romania, #securitate, #videanu , #stiri Gazprom