WikiLeaks: Mafia rusa, implicata in livrarile de gaze catre Europa

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 16:14
1772 citiri
WikiLeaks: Mafia rusa, implicata in livrarile de gaze catre Europa

Livrarile de gaze catre Ucraina si statele membre ale Uniunii Europene sunt legate de mafia rusa, potrivit ambasadorului american la Kiev, William Taylor, citat intr-o nota diplomatica dezvaluita de site-ul WikiLeaks, relateaza The Guardian in editia electronica, relateaza Mediafax.

Nota diplomatica se refera la o intalnire confidentiala din 2008 intre ambasadorul SUA la Kiev si un miliardar ucrainean, Dmitri Firtas, care controleaza aproape jumatate din compania RosUkrEnergo (RUE) (compania rusa de stat Gazprom controland cealalta jumatate).

RUE, avand sediul in Ucraina si inregistrata in Elvetia, distribuie gaz din Asia Centrala in Ucraina si statele membre UE.

Anterior, premierul ucrainean din acea perioada, Iulia Timosenko, afirmase pentru BBC ca avea "documente care atesta ca o serie de structuri criminale puternice se afla in spatele companiei RosUkrEnergo".

Firtas a recunoscut, in timpul intrevederii sale cu ambasadorul, ca o figura importanta a crimei organizate ruse, Semion Moghilevici, aflat pe lista neagra a FBI, era adevarata forta din spatele afacerilor sale de miliarde de dolari in domeniul gazelor.

Potrivit lui Firtas, era imposibil sa faci afaceri in Ucraina in anii '90 fara sa inchei intelegeri cu reprezentantii retelelor de crima organizata.

Intr-un raport secret, Taylor scria: "(Firtas) a recunoscut legaturile cu Semion Moghilevici, figura a crimei organizate ruse, afirmand ca avusese nevoie de aprobarea lui Moghilevici pentru a putea intra initial in afaceri".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#wikileaks, #mafie, #rusia, #gaze, #livrari , #stiri Gazprom