Colteanu, GE: Cand se va sfarsi criza, nimic nu va mai fi la fel

Luni, 09 Februarie 2009, ora 11:58
2870 citiri
Colteanu, GE: Cand se va sfarsi criza, nimic nu va mai fi la fel

Economia globala se afla intr-o situatie dificila si inca nu vedem luminita de la capatul tunelului. Cand se va sfarsi, nimic nu va mai fi la fel. Nu stim cum vor functiona lucrurile atunci, ce model va fi corect, dar un lucru este sigur: vor exista schimbari fundamentale la nivelul economiei globale, spune intr-un interviu acordat Business Standard Cristian Colteanu, director executiv responsabil de Romania, Bulgaria si Republica Moldova al gigantului american General Electric (GE). El adauga ca, dupa cum se prezinta situatia la momentul actual, “2009 ar putea sa ne incetineasca un pic activitatea in regiune”.

Potrivit calculelor Business Standard, pe baza datelor din piata, GE a consemnat, in 2008, venituri din vanzari in Romania, Bulgaria si in Republica Moldova de circa 460 mil. dolari, de la un nivel de 400 mil. dolari inregistrat in 2007.

Cristian Colteanu spune ca GE a trecut prin “furtuna” din 2008 foarte bine si ca in calitate de companie listata nu poate pune la dispozitie o distributie a veniturilor pe fiecare tara in parte, desi regiunea pe care o coordoneaza a inregistrat o crestere de 15% a vanzarilor anul trecut in comparatie cu 2007.
Directorul executiv regional al GE afirma ca incepand cu 2008 lumea a experimentat un “efect de cascada” prin crizele succesive si prin impactul aditional al acestora asupra: creditelor, crizei locuintelor, constrangerii sistemelor financiare, somajului crescut, inflatiei si recesiunii, iar compania pe care o reprezinta intrevede oportunitati incredibile, fiind “hotarata sa castige”.

“Avantajul major al GE este ca avem o pozitie locala bine consolidata si administram un portofoliu de afaceri diversificat, care intrunesc nevoile clientilor si corespund prioritatilor si programelor de dezvoltare ale Guvernului”, crede Colteanu.

Desi pe de o parte, oficialul GE spune ca societatea a cladit un parteneriat de lunga durata cu clienti-cheie, cu municipalitatile etc, pe de alta parte, el afirma ca “dupa cum se prezinta situatia la momentul actual, 2009 ar putea sa ne incetineasca un Pic activitatea in regiune”.

Potrivit lui Cristian Colteanu, din acest punct de vedere, regiunea continua sa prezinte un potential de crestere semnificativa, in special in ceea ce priveste modernizarea infrastructurii, energia, petrolul&gazele, transportul si sanatatea. “Potentialul Europei de Sud-Est este unul dintre cele mai interesante”, este de parere oficialul GE.

“Personal sunt ferm convins ca GE va continua sa se extinda in regiune, avand serviciile legate de energie, sanatate si finante ca principali pioni in expansiunea sa. Odata cu incercarea tarilor de a face cat mai multe demersuri pentru a proteja mediul inconjurator, in conformitate cu cerintele Uniunii Europene, preconizam o crestere din ce in ce mai pronuntata pentru produsele noastre ecologice”, mai explica responsabilul conglomeratului american.

Colteanu adauga ca, in functie de oportunitati, GE va evalua toate optiunile legate de achizitiile sau investitiile care s-ar potrivi cel mai bine planurilor sale locale de dezvoltare a afacerilor. Profitul net al GE a scazut, in 2008, cu 22%, la 17,4 miliarde dolari, declin generat de divizia de servicii financiare. Printre principalii concurenti ai GE pe diverse ramuri de activitate se numara Siemens sau ABB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Colteanu, # General, # Electric, # criza , #stiri General Electric