GE taie dividendele, pentru prima data de la criza din '29-'33

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 15:51
1286 citiri
GE taie dividendele, pentru prima data de la criza din '29-'33

General Electric (GE), una dintre cele mai mari companii americane, isi va diminua dividendul trimestrial, prima data de la Marea Depresiune din anii '30, ceea ce ii va permite sa economiseasca 9 miliarde dolari, pregatindu-se pentru un an 2009 foarte dur, scrie International Herald Tribune (IHT).

General Electric, producator de motoare de avion si de turbine electrice, dar care are si operatiuni ce includ canalul de televiziune NBC si o institutie de creditare, a anuntat ca va plati actionarilor un dividend de 10 centi/actiune cu incepere din trimestrul al treilea, cu 68% in scadere fata de nivelul planificat initial de 31 centi.

Micsorarea dividendului, indelung anticipata de analistii de pe Wall Street, este prima miscare de acest fel din 1938 si survine dupa decizii asemanatoare ale altor companii industriale, in contextul celei mai grave crize financiare din ultimii 70 de ani.

Dow Chemical Co. a anuntat, de asemenea, la inceputul acestei luni, prima reducere a dividendului din ultimii 97 de ani, mai scrie, in editia online, International Herald Tribune. Directorul executiv al GE, Jeff Immelt, a spus ca decizia a fost luata de consiliul director pentru a consolida bilantul contabil al companiei si pentru a furniza "flexibilitate suplimentara".

"Credem ca este masura de precautie adecvata in acest moment, pentru a consolida pe termen lung compania", potrivit unui comunicat al lui Immelt. Seful GE a spus ca firma nu are planuri privind vreo majorare de capital dupa diminuarea dividendului. Analistii pusesera sub semnul intrebarii capacitatea GE de a plati dividende generoase, in contextul in care cauta finantare pentru a-si sprijini divizia de creditare, GE Capital.

Divizia, care acorda o gama extinsa de imprumuturi, de la credite ipotecare in strainatate si mari proiecte energetice, s-a confruntat cu dificultati, ca urmare a crizei creditelor. GE este in curs de restructurare a activitatilor diviziei de creditare, prin programe de disponibilizari, injectii de capital si reducerea dependentei de credite riscante.

General Electric a afisat in ianuarie o scadere cu 44% a profitului net din ultimul trimestru din 2008, dupa terminarea unuia dintre cei mai dificili ani din activitatea sa de 117 ani. GE, care a platit dividende in fiecare trimestru din 1899, anuntase in decembrie ca dividendele ar putea costa 13,4 miliarde dolari dintr-un numerar estimat la 16 miliarde dolari pentru 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#despresiune, #dividende, #ge, #marea , #stiri General Electric