Gigantii imobiliarelor, cu ochii pe Romania

Joi, 10 Ianuarie 2008, ora 10:42
1427 citiri
Gigantii imobiliarelor, cu ochii pe Romania

Marii jucatori internationali de talia Natixis, ING, General Electric, DEGI-Allianz sau Redevco si-au facut anul trecut intrarea pe piata imobiliara locala cu investitii de peste 1,5 miliarde euro.

Nou-intratii pe piata s-au concentrat in 2007 in special pe achizitii, iar o mai mica parte si pe dezvoltare. Locul investitorilor specu- lativi, care sunt multumiti cu incheierea de contracte de tip "forward-purchase", va fi luat in urmatorii trei-cinci ani de jucatorii de portofoliu pe termen lung, care achizitioneaza produse finite.

Sapte mari jucatori au intrat in 2007 pe piata imobiliara romaneasca. Acestia sunt: Natixis, ING RealEstate Investment Management (ING-REIM), GE Real Estate, Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI) - parte a grupului Allianz, Redevco, Sonae Sierra si Dawnay Day. Principalul segment atacat de aceste companii este cel comercial. "Acestia sunt investitori pe termen lung. Au inceput sa isi deschida birouri, dar inca nu sunt foarte activi", considera Razvan Gheorghe, managing director al companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield Activ Consulting.

Potrivit consultantilor imobiliari, dezvoltatorii pe termen lung tin produsele cativa ani, iar investitorii pe termen lung cumpara produse asezate pe piata. Achizitiile de produse finite, adica imobile gata construite, se vor produce foarte curand. In prezent, sunt putine produse pe piata si dorinta de achizitie este uriasa.

"Companiile care manageriaza fonduri de investitii isi aloca bugete tot mai mari pentru Romania, dar nu pot sa le cheltuiasca. Intre trei si cinci ani o sa asistam la cumparari de produse finite", sustine reprezentantul Cushman&Wakefield.

Pentru anul viitor se asteapta noi intrari pe piata locala, in principal de noi fonduri de investitii. "Putem vorbi de un interes crescut in continuare din partea fondurilor de investitii europene, in special britanice si austriece, dar posibil si entitati din zona Orientului Mijlociu, destul de agresivi pe piata investitiilor la nivel international, in conditiile unor mari acumulari de capital", mentioneaza Mirela Raicu, senior corporate consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara Esop. Potrivit acesteia, dezvoltatorii si fondurile de investitii speculative vor continua sa existe pe piata alaturi de gigantii internationali, insa pe segmente diferite, de regula pe proiecte de talie mai redusa.

"Se asteapta intrari din partea unor jucatori importanti, administratori de fonduri de pensii si asigurari. Viitorul este al acelor investitori flexibili, dispusi sa riste din faza de development sau dispusi sa astepte vremuri mai bune", concluzioneaza Cristian Ustinescu, business development manager in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Cel mai neasteptat jucator intrat pe piata imobiliara locala in 2007 este cu siguranta grupul financiar francez Natixis, companie formata in noiembrie 2006 prin fuziunea dintre Groupe Caisse d'Epargne si Banca Populara Franceza. Noua societate are active in valoare de peste 450 de miliarde euro, de peste opt ori mai mult decat activele totale din sectorul bancar romanesc. A intrat pe piata locala in august 2007, prin achizitia cladirii de birouri America House de la dezvoltatorul israelian Globe Trade Centre (GTC), pentru suma de 120,3 milioane de euro.

Grupul a realizat anul trecut un profit net de 2,15 miliarde euro. Gigantul francez este la prima investitie pe piata locala, avand birouri in 68 de tari din intreaga lume si 23.000 de angajati. Totodata, vanzarea cladirii America House este o tranzactie-cheie pentru piata imobiliara locala - fiind prima investitie la un randament sub 6%, comparabil cu pietele mature din Europa Centrala si de Est. "Se asteapta o activitate mai intensa din partea acestora.

Ponderea investitorilor pe termen scurt, in totalul tranzactiilor, va fi tot mai mica de acum incolo", a subliniat Razvan Gheorghe, managing director al companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield Activ Consulting. Cu alte cuvinte, urmeaza vremea marilor jucatori internationali de portofoliu.

Olandezii. Al doilea mare jucator la nivel international dupa valoarea portofoliului, ING-REIM, divizia de investitii imobiliare a grupului financiar olandez ING, a facut prima mutare pe piata locala in octombrie 2007. Compania a preluat galeria comerciala a proiectului de retail Felicia Shopping Center din Iasi, tranzactie cu o valoare de circa 40 de milioane de euro. "Pentru anul viitor nu avem un nivel prestabilit al afacerilor, pentru ca vom urmari oportunitatile de pe piata romaneasca si vom achizitiona proiectele care vor indeplini criteriile noastre", a declarat Gijs Klomp, directorul general al diviziei locale a ING-REIM. Olandezii au anuntat ca intentioneaza sa investeasca 200-300 milioane de euro in urmatorii trei ani in achizitionarea de proiecte comerciale si industriale in provincie, precum si birouri in Capitala. Divizia de investitii imobiliare a ING este una dintre cele mai puternice companii de real estate din lume, cu afaceri de 75 de miliarde euro si birouri in 18 state din Europa, America de Nord, Asia si Australia.

ING Real Estate Development, divizia de dezvoltare imobiliara a grupului ING, este interesata sa intre pe piata romaneasca in 2008, pentru a construi locuinte si proiecte comerciale. Potrivit reprezentantilor companiei, ING va dezvolta in prima faza proiecte imobiliare de pana in 100 milioane de euro, atat in Bucuresti, cat si in orasele mari din tara. Compania a fost implicata in 2006 in dezvoltarea proiectului de birouri S-Park, achizitionat de fondul austriac Immoeast pentru 100 milioane de euro, insa a renuntat ulterior. ING Real Estate Development a dezvoltat pana in prezent 1,2 milioane metri patrati de spatii de retail. A doua companie olandeza nou-intrata pe piata locala este Redevco, parte a grupul Cofra, care detine lantul de magazine C&A. Redevco a intrat in parteneriat cu dezvoltatorul centrului comercial Sun Plaza Bucuresti, Euro Mediterranee Consulting Romania, creand compania Romanian Retail Development, care are programate investitii imobiliare de peste 500 milioane de euro in urmatorii cinci ani pe segmentul comercial.

General Electric. "Cel mai mare jucator intrat in 2007 este General Electric Real Estate, prin proiectul Olympian Parks, in care va investi in urmatorii trei ani 175 milioane de euro", este de parere reprezentantul DTZ Echinox, agentul exclusiv al proiectului GE. Motivul pentru care acestia au ales piata de logistica si industrial din Romania este dat de faptul ca ofera randamente atractive si deoarece compania avea nevoie de o diversificare a investitiilor pe alte piete decat birouri si retail. "Romania reprezinta pentru GE a opta piata in regiune si una din tintele noastre pentru construirea unei prezente in piata alaturi de parteneri locali", a declarat Karim Habra, managing director al GE Real Estate Central and Eastern Europe. Divizia din Europa Centrala si de Est a General Electric Real Estate si Helios Phoenix au infiintat, in luna iunie 2007, un joint-venture, care va aloca 175 milioane de euro pentru dezvoltarea de centre logistice in Romania, decizie care marcheaza intrarea GE pe piata imobiliara romaneasca. Compania mixta va dezvolta, in orase mari din Romania, sapte depozite pentru activitati de logistica si distributie, de clasa A, cu o suprafata totala de 315.000 metri patrati. Primele proiecte vor fi realizate in Bucuresti, Timisoara, Constanta, Brasov si Cluj.

Divizia de afaceri imobiliare a americanilor de la GE a realizat investitii de peste un miliard de euro in sectorul proprietatilor de retail, birouri, constructii industriale si de logistica in Cehia, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Turcia si Romania.

GE Real Estate, prezenta in 28 de state din America de Nord, Europa, Asia si Australia, controleaza active in valoare de 59 de miliarde dolari.

Germanii. DEGI, divizie a grupului german Allianz, a preluat in luna iulie portofoliul de birouri detinut de britanicii de la Charlemagne in Bucuresti, intr-o tranzactie de referinta pentru piata locala, prin valoarea afacerii, exit-ul primului investitor listat si realizarea primei tranzactii de portofoliu.

Germanii au platit 110,5 milioane de euro pentru imobilele de birouri Millennium Business Centre, PGV Tower (sediu Banc Post) si imobilul de birouri dezvoltat de Impact, Construdava I, cladiri cu o suprafata inchiriabila totala de aproape 35.000 de metri patrati. Reprezentantii DEGI au declarat la acea vreme ca analizeaza inca din 2006 intrarea pe piata locala, mizand pe cresterea economiei pentru urmatorii cinci-sapte ani.

Dezvoltatorii. Chiar daca majoritatea nou-intratilor pe piata sunt investitori de portofoliu sau fonduri de investitii, sunt si doua companii de dezvoltare care si-au aratat interesul fata de Romania in 2007. Dezvoltatorul imobiliar portughez Sonae Sierra, controlat de miliardarul britanic Gerald Grosvenor, are investitii si proiecte in dezvoltare in valoare de 380 milioane de euro, doar pe segmentul comercial. In acelasi sector sunt prezenti si britanicii de la Dawney Day, care au anuntat investitii de peste 650 milioane de euro, orientate spre mall-uri din principalele orase ale Romaniei, in urmatorii doi ani.

<a href=http://www.standard.ro/articol_25009/gigantii_imobiliarelor__cu_ochii_pe_romania.html/ target=_blank>Business Standard</a>