Romania s-a miscat cel mai repede la energie eoliana dintre tarile est-europene

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 15:26
6190 citiri
Romania s-a miscat cel mai repede la energie eoliana dintre tarile est-europene

Romania s-a miscat cel mai repede la capitolul energie eoliana dintre tarile est-europene, facand in doi ani ce n-a facut Polonia in cinci, a declarat pentru NewsIn reprezentantul General Electric pentru Europa Centrala si de Est, Rod Christie.

"In prezent, tara unde am vazut cea mai multa activitate in energia eoliana este Romania. A introdus legislatie, are un profil eolian foarte bun si vedem acum ca se construieste cel mai mare parc eolian pe uscat din afara Statelor Unite", a spus Christie.

General Electric a anuntat in luna septembrie ca va furniza inca 101 turbine eoliene pe langa cele 139 contractate anul trecut pentru a doua faza de dezvoltare a parcului Fantanele-Cogealac din judetul Constanta.

Turbinele sunt fabricate in Salzbergen, Germania, si sunt ultima tehnologie in materie de eficienta si capacitate de conectare la reteaua electrica.

Parcul eolian de 600MW va fi gata in prima parte a lui 2011, a anuntat recent compania ceha CEZ, operatorul proiectului.

Pe de alta parte, reprezentantul General Electric a atras atentia ca energia eoliana nu reduce dependenta de gaz, deoarece parcurile eoliene de mare capacitate, ca cel din Constanta, trebuie sa fie dublate si de centrale pe gaz, care sa genereze electricitate atunci cand nu bate vantul.

"Cand nu e vant, productia trebuie compensata cu o alta forma de energie, cele mai eficiente fiind centralele pe gaz, pentru ca cele nucleare nu pot fi oprite si pornite de la o zi la alta, iar cele pe carbune polueaza", a precizat el.

Ungaria si Republica Ceha se misca si ele destul de rapid la capitolul energii regenerabile, mai mult insa la capitolul biomasa si eficienta decat energie eoliana.

Cu toate ca CEZ este operatorul parcului din Dobrogea, in Cehia nu detine nici un camp eolian.

Toate cele trei tari - Ungaria, Cehia si Romania - au adoptat rapid legislatie care sa stimuleze investitiile in energie regenerabila, precum si in eficientizarea productiei si consumului de energie electrica si termica.

"Exista mai multa energie eoliana in Romania, care a inceput abia cu doi ani in urma, decat in Polonia, care a inceput acum 4-5 ani. Totul depinde de legislatie, de vointa politica in ce priveste energia regenerabila", a spus Christie.

Intrebat daca vede posibile consecinte ale situatiei politice asupra sectorului energetic, reprezentantul GE a spus ca "poate avea un impact".

"Stabilitatea politica e necesara. Daca ai guverne succesive si fiecare schimba politica energetica, atunci nu e bine. O centrala de 800MW costa 400-500 milioane de euro si odata instalata, nu mai poti lua banii inapoi a doua zi. Asa ca iti trebuie destula incredere ca vei putea amorsa investitia in timp. Iar cand soliciti finantarea, si bancile vor sa stie daca poti sa-ti recuperezi banii, mai ales in vremurile acestea in care institutiile financiare sunt foarte reticente la riscuri", a explicat omul de afaceri.

Pe de alta parte, Christie a spus ca situatia in Romania "se imbunatateste".

"Se pare ca incep iar sa intre finantari pe piata. Asa ca vom anunta in curand probabil si alte proiecte, pe masura ce clientii reusesc sa faca rost de bani", a declarat Christie.

Pe langa cele 240 de turbine eoliene contractate de la General Electric pentru parcul de langa Constanta, multinationala mai are un contract semnat cu Petrom pentru o centrala de 800MW si mai multe proiecte de centrale termo-electrice cu o eficienta de aproape 90% in Bucuresti si in apropiere.

De partea romana, transportatorul national de electricitate Transelectrica estimeaza ca, pana in 2012, vor fi puse in functiune in Romania centrale eoliene cu o putere instalata de 1500MW, fata de numai 11MW, cati exista instalati in prezent in tara.

#romania, # energie, # eoliana, # regenerabila, # parc eolian, # turbine, # centrala , #stiri General Electric