SISTEMUL SANITAR, conectat la aparate. Cum poate iesi din coma?

Luni, 18 Iulie 2011, ora 22:30
5516 citiri
SISTEMUL SANITAR, conectat la aparate. Cum poate iesi din coma?

Sistemul medical romanesc a fost etichetat de multe ori, pe buna dreptate, ca fiind ineficient si lipsit de performanta. Imaginea tipica a spitalului romanesc este cea a cladirii dezolante, unde lipsurile sunt la ordinea zilei. Medicii buni au plecat, nu sunt bani pentru medicamente iar aparatura este invechita. Care este realitatea? "Ca medic, pot sa spun ca exista trei lucruri care i-au lipsit tot timpul sistemului: viziune, consistenta si coercitie, fara de care nu ai cum sa faci performanta", a precizat specialistul Radu Gorduza. 

Acesta este de parere ca valorile care au stat la baza sistemului sanitar ar trebuie resetate.

Managerul GE Healthcare spune ca, in comparatie cu centrul Europei, in Romania exista atat spitale care sunt dotate extraordinar de bine cat si spitale care se afla la nivelul "Evului Mediu".

"Pana cand nu se va stimula initiativa privata prin introducerea unui sistem privat de asigurari astfel incat investitorii sa fie stimulati sa aduca banii in tara si sa creeze infrastructura de sute de milioane de euro pentru acele spitale la care visam cu totii si pentru care unii din noi platesc atat de mult ca sa mearga la Viena, in Germania sau in Franta, nu se va misca nimic".

In ceea ce priveste posibilitatile de finantare ale spitalelor publice, Radu Gorduza aminteste de parteneriatele public-private.

"Nu as vrea sa fiu invechit folosind sintagma <<noi nu ne vindem tara>>, dar partenerul public trebuie sa inteleaga ca cele 50-100 de milioane de euro pe care un partener privat le investeste intr-un spital de aproximativ 200 de paturi trebuie sa fie balansati de o oferta onesta. Asta inseamna punerea la dispozitie a veniturilor necesare pentru ca acest spital sa functioneze", a mai subliniat Radu Gorduza.

Spitalele mici, "membrele cangrenate" ale sistemului sanitar

Facand referire la inchiderea spitalelor mici din anumite localitati, Radu Gorduza este de parere ca "daca nu tai membrul cangrenat, nu vei putea sa te concentrezi pe ce trebuie salvat, pentru ca apoi sa creezi ceva functional".

Acesta a mai adaugat ca asistenta medicala trebuie asigurata in teritoriu chiar daca anumite spitale mici sunt desfiintate.

In contrast cu situatia spitalelor din Romania, piata de aparatura medicala este intr-o continua ascensiune si poate sprijini dezvoltarea institutiilor sanitare.

Potrivit lui Radu Gorduza, pana in iunie 2010, cand a avut loc descentralizarea spitalelor, achizitia echipamentelor de inalta performanta a fost apanajul exclusiv al Ministerului Sanatatii, motiv pentru care nici un spital din tara nu putea achizitiona acest gen de aparatura. In plus licitatiile aveau loc o data la 3-5 ani.

Pentru 2011, Radu Gorduza evalueaza piata de aparatura medicala din Romania la 80-150 de milioane de euro.

"Stam mai bine decat Bulgaria si fosta Iugoslavie. Stam mai prost decat Cehia, Polonia si pe acelasi nivel cu Croatia. Problemele Greciei se rasfrang pe toate planurile, inclusiv pe cel al aparaturii medicale".

In opinia acestuia, nivelul pietei ar trebui judecat dupa nivelul PIB-ului si al alocarii din PIB pe care o are sanatatea.

"In momentul de fata, piata este la un nivel maxim fata de dezvoltarea infrastructurii din Romania. Nu cred ca ar putea sa creasca cu mai mult de 10-15% in 2012", a conchis Radu Gorduza.

Vezi mai multe in video

Emisiune realizata de Oana Dumitroiu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#general electric healthcare, #parteneriate public private, #piata aparatura medicala, #radu gorduza, #sistem sanitar, #spitale romania , #stiri General Electric