Chrysler vrea o intelegere cu Fiat. GM se apropie de faliment

Vineri, 29 Mai 2009, ora 11:29
1365 citiri
Chrysler vrea o intelegere cu Fiat. GM se apropie de faliment

Robert Nardelli, directorul executiv al producatorului auto Chrysler LLC, a spus in fata instantei, in cadrul procesului de faliment, ca vanzarea majoritatii activelor catre Fiat ar putea fi incheiata vineri. General Motors, care incearca se se restructureze inaintea termenului limita de 1 iunie, i-a convins pe principalii detinatori de obligatiuni sa accepte un plan care ar usura falimentul grupului.

Nardelli a depus marturie in cadrul unei audieri la New York si a spus ca grupul pe care il reprezinta vrea sa incheie vineri un acord, in cazul in care judecatorul Arthur Gonzalez aproba vanzarea. Directorul a mai declarat ca se asteapta ca autoritatile de reglementare sa aprobe tranzactia, conform informatiilor furnizate de avocati.

Oficialii Chrysler s-au prezentat in fata instantei pentru a doua zi, acestia cerand aprobarea ofertei de 2 miliarde dolari din partea unui grup ce include Fiat, un fond al sindicatului angajatilor din industria auto si guvernele americane si canadiene, oferta catalogata de Nardelli drept cea mai potrivita optiune pentru compania falimentara. Chrysler a anuntat ca are nevoie sa ajunga la o intelegere cat mai curand pentru pastrarea valorii de piata. Audierile vor fi reluate astazi.

Acestiu acord se opun reprezentantii unei serii de fonduri de pensii din Indiana. Avocatii acestora au declarat ca vor face apel in cazul in care vanzarea este acceptata. Fiat ar putea renunta la un acord, daca acesta nu este incheiat pana pe 15 iunie.

Potrivit NewsIn, directorul a spus ca administratia Obama a propus ca activele Chrysler sa fi vandute unei entitati conduse de Fiat. Totusi, compania a sperat sa se reorganizeze fara protectia curtii, dar guvernul a refuzat sa finanteze efortul.

In acelasi timp, rivalul Chrysler, General Motors i-a convins joi pe principalii detinatori de obligatiuni sa accepte un plan care ar usura falimentul grupului, scrie Reuters.

Totusi, problemele constructorilor auto nu au incetat sa apara, dupa ce Visteon Corp, fosta divizie de piese de schimb auto a Ford si alt grup similar au inaintat cerere pentru intrarea in faliment, actiunea despre care analistii au spus ca ar putea afecta situatia financiara a Ford.

GM a anuntat ca a ajuns la un acord care ar schimba datoriile in capital, in urma caruia detinatorii de obligatiuni ar detine o participatie mai mare la compania reorganizata, iar falimentul GM ar fi mai rapid, cu sprijinul Trezoreriei Statelor Unite. Un inalt oficial al guvernului american crede ca GM ar putea iesi din protectia curtii chiar si in doua-trei luni de la intrarea in faliment, pe 1 iunie, conform termenului limita impus de guvern.

Anuntul unui posibil acord cu detinatorii de obligatiuni este cel mai clar semn de pana acum ca GM, cel mai mare constructor auto american, se apropie cu pasi repezi de un faliment, cel mai mare al unei companii americane industriale si cel de-al treilea ca marime din intreaga istorie a Statelor Unite, dupa Lehman Brothers si Worldcom.

In urma contractului, detinatorii obligatiunilor de 27 miliarde dolari vor primi 10% din compania reorganizata, aceeasi participatie care le-a fost oferita anterior. Totusi, acestia ar primi acum si garantii pentru inca 15% din companie, in cazul in care sprijina o vanzare rapida cu sprijinul Trezoreriei, similara cu cea a Chrysler.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#obama, # chrysler, # instanta, # faliment , #stiri General Motors