Forbes: inca 15 industrii care vor avea de suferit de pe urma crizei

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 15:44
1771 citiri
Forbes: inca 15 industrii care vor avea de suferit de pe urma crizei

Toti expertii economici avertizeaza ca actuala criza economica este departe de a lua sfarsit si ca este posibil ca ce e mai rau sa nus e fi intamplat inca. Publicatia Forbes a intocmit o lista a celor 15 industrii care ar putea fi lovite serios in urmatoarea perioada - sansele sunt mai mari in America, unde unele din acestea inregistreaza deja pierderi substantiale.


1. Industria produselor din lemn


Acesta este un sector al economiei influentat puternic de constructia de locuinte, asa ca in plica criza imobiliara este unul dintre primle ecare sufera.


2. Industria producatoare de autovehicule si vanzatorii de piese auto


Unii analisti sustin ca atat Chrysler cat si General Motors vor ramane fara bani anul viitor si nici ceilalti producatori nu stau mai bine.


3. Intermedierea creditelor si alte activitati conexe


In conditiile in care este o lipsa acuta de lichiditati si incredere, creditorii si intermediarii nu vor avea clienti.


4. Industria hotelierav


Nu doar hotelurile, ci si proprietarii de campinguri si moteluri vor avea de suferit de pe urma crizei, intrucat oamenii isi vor reduce la maximum cheltuielile.


5. Benzinariile


Profitul va fi ca si inexistent: oamenii se vor uita si la ultimul banut, companiile petroliere vor tine la pret.


6. Televiziunile si radiourile care nu transmit si pe Internet


Competitia online acerba va accentua dificultatile resimtite de televiziunile si radiourile care nu s-au orientat inca spre internet. In plus, pe net accesarile sunt cuantificabile, asa ca bugetele de publicitate, subtiate de criza, se vor indrepta spre posturile unde vor obtine maximum de audienta.


7. Transporturile cu camionul


Pretul la benzina si motorina a tot crescut o vreme. Cand a inceput sa scada, vine amenintarea recesiunii. Ambele sunt vesti proaste pentru tansportatori.


8. Producatorii de materiale minerale nonmetalice


Cei care isi castiga existenta din afaceri cu pietris, piatra, ciment, beton si sticla au de suferit intr-o criza imobiliara.


9. Serviciile de inchiriere si leasing


Incetinirea cresterii industriei automobilelor atrage dupa sine incetinirea seriviilor de inchiriere si leasing.


10. Activitatile de tiparire si conexe


Cresterea anemica a acestei ramuri si faptul ca multe operatiuni de tiparire se pot face de acasa foarte confortabil nu ofera nici o protectie in timpul unei crize.


11. Imobiliare


Agenti imobiliari si proprietari, toti au de suferit.


12. Azilele de batrani


In aceast categrie expertii Forbes au inclus tot ceea ce tine de ingrijirea batranilor si serviciile sociale adresate acestei categorii.


13. Comerciantii en gros de "bunuri durabile"


"Bunurile durabile" au o perioada de "viata" de trei ani - de la masini la mobila si echipamente sportive. Insa consumatorii vor cheltui tot mai putin pe aceste produse, cumparate in general de catre comercianti prin credite care vor fi greu de restituit.


14. Transporturi de pasageri


Profitul in acest domeniu (taxi, limuzine, autocare etc. ) a inceput sa se reduca inca inainte de izbucnirea crizei.


15. Industria lemnului


Micii antreprenori din industria lemnului (incepand de la taiere pana la prelucrare) sufera de pe urma crizei si a regulilor tot mai stricte care au ca scop protectia mediului.