General Motors lanseaza un model de automobil care va functiona cu energie electrica

Luni, 08 Ianuarie 2007, ora 11:05
908 citiri

Compania General Motors Corp. a anuntat, duminica, reluarea ideii sale mai vechi de constructie a unei masini pe baza de electricitate destinata pietei si a prezentat un nou model auto, denumit "Volt", proiectat sa foloseasca foarte putina benzina sau deloc, relateaza Reuters.

Modelul Chevrolet Volt, prezentat la Salonul auto international nord american (the North American International Auto Show), va functiona cu ajutorul unei baterii reincarcabile de catre un mic motor de bord, daca tehnologia va fi gata in doi sau trei ani.

"Avem un concept studiat atent, dar drumul greu de parcurs pana la inceperea productiei va depinde de dezvoltarea bateriei", a spus Jon Lauckner, vicepresedinte General Motors pentru dezvoltarea produsului.


Modelul Volt este proiectat sa parcurga distanta de 40 de mile doar cu ajutorul energiei electrice si poate fi vandut, pentru folosinta unei familii.


Pentru soferul american mediu care parcurge 40 de mile pe zi, respectiv 15.000 mile anual, modelul Volt nu va avea nevoie deloc de benzina si va determina economisirea anuala a 500 de galoane de benzina anual, au spus reprezentantii General Motors. Un galon este o unitate americana de masura pentru lichide, echivalenta cu 3,785 litri.


Spre deosebire de modelele hibride care folosesc un sistem paralel de "baterii gemene "si un motor, utilizand atat benzina si energia electrica, modelul Volt va functiona doar pe baza de electricitate.


General Motors a fost criticata ca a conspirat sa elimine modelul EV1, un program pentru crearea unui vehicol experimental care sa functioneze pe baza de energie electrica, lansat in 1996 si abandonat in 2003. Filmul documentar "Who Killed the Electric Car?" prezentat anul trecut a criticat General Motors pentru ca a dezvoltat intai si apoi a abandonat vehicolele electrice.


General Motors a spus ca modelul Volt va avea avantaje fata de fostul model EV1, inclusiv baterii mai mici, un sistem mai rapid de reincarcare, mai mult spatiu pentru pasageri si o viteza maxima de croaziera mai mare.


"Majoritatea soferilor care vor folosi modelul Volt nu vor folosi deloc benzina sau vor folosi doar foarte putina", a spus inginerul sef Nick Zielinski, de la General Motors.


Modelul Volt face parte din incercarea General Motors de a demonstra ca investeste in tehnologie inovativa cele noua miliarde dolari economisite printr-un program de inchideri de fabrici si concedieri de salariati.


General Motors a concediat 34.000 de salariati in 2006 si planuieste sa inchida 12 fabrici. Toyota se asteapta sa depaseasca anul acesta General Motors in ceea ce priveste intreaga productie din lume si sa incheie durata de 80 de ani in care General Motors a fost primul producator mondial de automobile.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)