Germania, cel mai mare exportator al lumii

Duminica, 10 Februarie 2008, ora 22:26
1370 citiri
Germania, cel mai mare exportator al lumii

In ciuda aprecierii euro, producatorii nemti au fost la mare cautare si anul trecut, cand exporturile au ajuns la 1.400 miliarde de dolari. Consumatorii germani devin mai optimisti in conditiile in care rata somajului este in scadere si dau semne ca sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult.
Comenzile industriale au crescut cu 14% in luna decembrie a anului trecut, alimentate de cererea de peste hotare, iar rata somajului a scazut la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani. Astfel, nu este de mirare ca Germania a reusit sa-si mentina si anul acesta pozitia de lider mondial al exporturilor.

Datele oficiale arata ca, anul acesta, Germania va inregistra o incetinire a cresterii economice, de la 2,5% la 1,7%. Cu toate acestea, 2007 a fost un an productiv pentru germani in ciuda presiunii exercitate de aprecierea euro fata de moneda europeana. Productia totala de bunuri de consum din Germania a crescut cu 2,3% in ultima luna a anului trecut, iar exporturile au atins nivelul de 1.400 miliarde de dolari (969 miliarde de euro).

Vitalitatea comertului exterior chinez a nascut temeri legate de suprematia Germaniei, cel mai mare exportator mondial inca din 2003. Insa China ar putea sa surclaseze Germania abia anul viitor, este de parere OrganiA-zatia MonA-diala a ComerA-tului (OMC). Livrarile chineze in straiA-natate au insumat 841 miliarde de euro (1.218 miliarde de dolari) in 2007.

Exporturile Germaniei au crescut cu 8,5%, anul trecut fata de 2006, ceea ce arata ca popularitatea produselor germane se mentine in continuare ridicata. Automobilele fabricate in Germania au continuat sa fie cautate peste hotare.

Companiile nemtesti producatoare de automobile, printre care Volkswagen, Daimler, BMW, Ford si General Motors, au exportat anul trecut 4,3 milioane de unitati. "Aceste date arata inca un an plin de succes pentru sectorul german de export. Pe termen lung insa, mai mult de 1,3 miliarde de chinezi vor reusi sa-i depaseasca pe cei 82 milioane de germani in privinta exporturilor", a afirmat economistul Unicredit Alexander Koch, citat de AFP.

Guvernul german nu vrea reduceri de taxe

Germania a reusit sa obtina, anul trecut, un excedent comercial de 199 miliarde de euro, cu 40 miliarde de euro mai mult decat in 2006, si a depasit cu mult SUA, dar si Franta, care a anuntat saptamana trecuta un dezechilibru comercial record, de 39 miliarde de euro, in 2007. Statele membre ale UE au ramas cei mai mari parteneri comerciali ai Germaniei si analistii sunt de parere ca acest lucru a ajutat productia germana sa depaseasca impactul aprecierii euro.

Livrarile catre statele comunitare au crescut cu 11,1%, pana la 627,6 miliarde de euro, in timp ce importurile din aceste tari au urcat cu 8,4%, pana la 502,6 miliarde de euro. Guvernul german respinge ideea unui plan de stimulare economica similar celui propus de presedintele american, George W. Bush, pentru a reduce impactul pe care l-ar putea avea o recesiune a SUA asupra celei mai mari economii europene, insa subiectul ramane deschis. Liderul de la Casa Alba a propus un pachet de revitalizare a economiei americane in valoare de aproximativ 150 miliarde de dolari, concentrat pe reducerea taxelor si scutiri de impozite.

<a href=http://www.adevarul.ro/articole/germania-cel-mai-mare-exportator-al-lumii/340900 target=_blank>Adevarul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.