GM confirma ca va inchide Saab

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 23:01
1692 citiri
GM confirma ca va inchide Saab

Grupul auto american General Motors a precizat in mod clar luni ca va inchide subsidiara suedeza Saab, sustinand ca niciunul dintre candidatii pentru preluarea acesteia nu a prezentat o oferta viabila pentru a-i schimba decizia, potrivit Reuters.

"Inchidem Saab. Am inceput lichidarea sa", a declatrat jurnalistilor presedintele si director general interimar al GM, Ed Whitacre, in cadrul salonului auto de la Detroit.

Vicepresedintele grupului american, Bob Lutz, a precizat la randul sau ca lichidarea va continua pana la capat in cazul in care nu apare vreo alta oferta care sa fie "mai buna pentru noi decat lichidarea din punct de vedere financiar".

GM anuntase saptamana trecuta ca a mandatat cabinetul AlixPartners, specializat in restructurari de companii, pentru a administra lichidarea Saab.

"In privinta riscului si finantarii pe termen foarte scurt, ofertele pe care le-am primit pana acum au aceeasi valoare ca si lichidarea", a afirmat Bob Lutz.

Vineri, sindicatul suedez IF Metall, care are un reprezentant in consiliul de administratie al Saab, anunta ca boardul companiei suedeze "a decis (...) sa plaseze compania in lichidare judiciara", intr-un comunicat in care apreciaza decizia drept "iresponsabila".

Mai multe companii, intre care cea olandeza Spyker si un fond la care s-a asociat miliardarul Bernie Ecclestone din Formula 1, au depus oferte de ultim moment pentru preluarea Saab, fara a reusi, insa, sa schimbe decizia General Motors de a continua procesul de inchidere a subsidiarei sale suedeze.

GM a preluat controlul Saab in 1989 si nu a reusit sa obtina in niciun an profit de la subsidiara sa suedeza.

Compania, care are circa 3.400 de angajati in Suedia, a inregistrat pierderi de 340 milioane dolari (234 milioane euro) in 2008 si estimeaza pierderi similare pentru 2009. In 2008, Saab a vandut in total putin peste 93.000 de automobile. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#gm, #saab, #general motors, #industria auto , #stiri General Motors