IHT: UE spune ca Romania a vandut sub pret uzina de la Craiova

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 11:23
1129 citiri
IHT: UE spune ca Romania a vandut sub pret uzina de la Craiova

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE, 29 februarie 2008 - AP - Comisia Europeana a spus miercuri ca guvernul roman a vandut sub pretul real o uzina de automobile firmei Ford Motor Co., anul trecut, si ar trebui sa reclame milioanele pierdute de la compania de stat care a facut vanzarea.

Autoritatile de reglementare au decis ca Romania a impus conditii la privatizarea uzinei de la Craiova, care au dus la scaderea pretului de vanzare. Au cerut cumparatorului sa faca cel putin 200.000 de automobile in primii patru ani de la vanzare si sa-i pastreze pe toti cei 3.900 de angajati.

Firma Ford, cu sediul in SUA, a fost singura care a licitat pentru uzina, in septembrie anul trecut, platind 57 de milioane de euro pentru 72,4% din actiunile firmei de stat Automobile Craiova si promitand sa investeasca inca 675 de milioane de euro pentru modernizarea si extinderea productiei de automobile.

Executivul UE a aratat ca valoarea reala era de 84 de milioane de euro si statul roman a pierdut 27 de milioane de euro.

Autoritatile de reglementare au cerut guvernului sa solicite uzinei Automobile Craiova sa plateasca statului suma pierduta din vanzare.

Guvernul roman a preluat fabrica inglodata in datorii in 2006, dupa ce proprietarul anterior, Daewoo Motor Co. din Coreea de Sud, a dat faliment in 2000.

Normele UE interzic guvernelor sa favorizeze o companie in fata concurentilor ei, prin acordarea de bani publici.

General Motors si JC Russian s-au aratat interesate de oferta pentru Craiova, la inceputul acestui an, cand intrarea Romaniei in UE si forta de munca ieftina de aici au facut-o o locatie atractiva pentru productia de automobile. Uzina nu fabrica in prezent automobile, ci vinde numai piese auto.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...