Industria auto din Ucraina, cat doua Romanii

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 10:23
3023 citiri
Industria auto din Ucraina, cat doua Romanii

Milioanele de tone de petrol din Marea Neagra ar fi fost binevenite pentru Ucraina si din punctul de vedere al pietei auto, dubla fata de cea din Romania.

Vanzarile de masini noi din Ucraina aferente anului trecut sunt estimate la peste 623.000 de unitati, in crestere cu aproape 15% fata de anul 2007. In acelasi timp, piata de autovhicule noi din Romania se afla pentru prima data pe minus.
 
In Ucraina activeaza patru producatori auto. Cel mai important este Zaporozhye (ZAZ), care produce autovehicule low-cost. Uzina a incheiat un parteneriat cu General Motors si produce masini sub brandurile Opel, Chevrolet si Daewoo.

In Romania, mai exista doi producatori de masini. Automobile Dacia a fost cumparata de Renault in 1999 si in 2004 a lansat primul model low-cost, Logan. Automobile Craiova, cea care detinea 100% din Daewoo Automobile Romania, a produs pana in prima parte a anului trecut masini Daewoo, in special Matiz. Pe 21 martie 2008, Ford a intrat in actionariatul companiei, unde detine 72,4% din actiunile producatorului roman. Recent, Ford Romania si-a majorat capitalul social la 250 de milioane de euro.
 
In ceea ce priveste parcul auto, numarul total de masini inmariculate in Ucraina depaseste 6 milioane de unitati. In Romania, parcul auto a depasit in 2008 cifra de 5 milioane de autovehicule, dupa ce numai anul trecut au fost inmatriculate aproape 650.000 de autovehicule, noi si second-hand.
 
In actualul context, perspectivele de crestere pentru cele doua tari sunt mult sub potential. Pentru 2009, analistii intenationali se asteapta ca vanzarile de masini noi din Urcraina sa scada cu pana la 50%, la aproape 320.000 de unitati. Pentru Romania, presedintele ACAROM, Constantin Stroe, estimeaza un declin in acest an de peste 11%, la 250.000 de autoturisme, in conditiile in care anul trecut romanii au cumparat aproape 284.000 de masini noi.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#dacia, #ford, #renault, #opel, #general motors , #stiri General Motors