Noi falimente rasunatoare ar putea lovi in economia subreda

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 08:19
3481 citiri
Noi falimente rasunatoare ar putea lovi in economia subreda

La trei ani dupa prabusirea Lehman Brothers, falimentul bancii americane continua sa propage unde de soc in sistemul financiar, in contextul in care multe corporatii sunt amenintate de insolventa, iar alte companii mari inca se lupta pentru supravietuire.

Companii din domenii diferite, de la saloane de infrumusetare si restaurante, pana la firme care au ca obiect de activitate energia regenerabila sau lucreaza in industria producatoare de hartie, se zbat sa supravietuiasca, scrie Reuters.

Economiile slabe, cheltuielile reduse, o piata de obligatiuni subreda si practici din ce in ce mai restranse de creditare sunt factori care ameninta, de asemenea, companiile din industrii diverse, precum transport maritim, turism, media, energie si imobiliare.

AMR Corp’s American Airlines ar putea fi obligat sa mearga in instanta pentru a putea restructura contractele de munca, desi un purtator de cuvant al companiei a precizat ca falimentul nu este nici preferinta si in niciun caz obiectivul companiei.

Kodak a negat orice intentie de depunere a cererilor pentru faliment, desi oficialii companiei au recunoscut ca au apelat la serviciile unei firme de avocatura cunoscute pentru consilierea institutiilor privind strategia de a diminua pierderile cauzate de scaderea afacerilor cu fotografii traditionale, facute cu film.

Unii experti avertizeaza ca un nou val de recesiune ar putea declansa un sir de esecuri care sa rivalizeze cu serie de insolvente ce a urmat dupa colapsul Lehaman Brothers, din 2008, cel mai rasunator faliment din istoria Statelor Unite.

Prezicerea unui nou faliment este, in sine, o sarcina delicata, spun expertii. Depinde de mai multi factori, printre care cat de multi bani sunt dispuse bancile si alte institutii sa imprumute companiilor aflate in dificultate, daa economia este afectata sau nu de o recesiune de tip W si de evolutia crizei datoriilor din zona euro.

Criza datoriilor suverane din Europa ar putea fi cel mai important factor. Chiar si expertii care sunt de parere ca o criza de insolvente nu poate veni, pentru ca ratele mici ale dobanzilor faciliteaza companiile sa obtina imprumuturi, recunosc ca problemele din zona euro ar putea declansa mai multe insolvente.

„Este posibil ca unul sau doua falimente ale statelor membre UE sa creasca presiunea pe piata creditelor din SUA. S-ar putea chiar ca efectele sa fie similare cu cele din 2008”, crede Peter Fitzsimmons, presedinte al firmei AlixPartners LLP, din America de Nord.

Numaratoarea inversa

10 companii cu cel putin 100 de milioane de dolari in active au depus cereri pentru intrarea in faliment, luna trecuta, acesta fiind cel mai mare numar din aprilie, care a fost cea mai aglomerata luna, din punctul acesta de vedere, din 2009, potrivit datelor bankruptcydata.com.

Printre companiile care au inregistat esecuri recente se numara companii din domeniul resurselor regenerabile de energie solara  Evergreen Solar si Solyndra. Aceasta din urma s-a prabusit intr-un faliment taxat din punct de vedere politic, dupa ce a imprumutat 535 de milioane de dolari de la un guvernul federal.

Alte falimente inregistrate recent includ revista glossy, produsa de NewPage Corp, cel mai mare faliment al anului si Dallas Stars, din Liga Nationala de Hochei.

In 2009, General Motors, Chrysler Croup, LyondellBasell Industries si General Growth Properties au dat faliment. In acelasi timp, unii experti anticipau chiar o lista si mai lunga de prabusiri corporative.

Dar, in termen de un an de zile, bancile si alte institutii financiare au cumparat creante si au acordat credite, usurand viata companiilor care au obtinut finantare pentru a scapa de necazuri.

Doua luni dupa ce Lehman a cazut, Federal Reserve a redus ratele pana aproape de zero. Odata ce increderea a inceput sa revina pe piete, investitorii s-au inghesuit sa cumpere obligatiuni cu randament ridicat, vandute de companii aflate in dificultate, permitandu-le sa se refinanteze.

Increderea in economie si un acces rapid la datorii au permis societatilor sa finalizeze restructurari, in 2009 si in 2010, cu planuri de afaceri si evaluarea datoriilor, bazate pe un context economic care acum se clatina. Asta ar putea crea cadrul perfect pentru declansarea prolemelor pentru companiile care s-au restrcturat, deja, o data.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#faliment, #economie, #companie faliment, #datorii, #criza datorii, #intrare faliment, #companie faliment , #stiri General Motors