Numarul falimentelor din sectorul corporatist american s-a majorat

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 12:17
1038 citiri
Numarul falimentelor din sectorul corporatist american s-a majorat

Numarul falimentelor din sectorul corporatist american a urcat in ultimele saptamani, in contextul in care recesiunea care a cuprins economia face tot mai multe victime in randul marilor companii, conform datelor publicate de BankruptcyData.com, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Opt companii publice, cu active ce depasesc un miliard de dolari, au depus cereri de intrare in faliment in ultimele patru saptamani.

Anterior, cinci companii, cu active de miliarde de dolari, au cerut in instanta lichidarea afacerilor.

Este cel mai mare numar de companii cu active de miliarde de dolari, ce au ales falimentul, intr-o perioada de patru saptamani, de cand datele au inceput sa fie colectate.

Cel mai mare faliment de anul acesta este cel al General Motors, gigantul auto avand active de 91 miliarde dolari.

Criza creditelor si scaderea economiei au afectat grav marile companii, iar instantele care se ocupa de reorganizare si faliment se confrunta cu un numar imens de dosare.

"In perioada de 12 luni, incheiata in 31 martie, 2009, au fost introduse 1,2 milioane cereri de intrare in faliment, aproape dublu fata de numarul de petitii din 2006", a spus Barbara Lynn, care conduce comitetul pentru falimente al Judicial Conference.

Institutia are un rol administrativ in ceea ce priveste instantele americane.

Numarul cererilor de intrare in faliment din Statele Unite a urcat in primul trimestru pana la cel mai mare nivel din 2005, potrivit unor date oficiale, in contextul cresterii ratei somajului, scaderii pretului caselor si inaspririi conditiilor de creditare.

In perioada ianuarie-martie, numarul cererilor de intrare in faliment a urcat cu 10%, la 330.477, fata de trimestrul anterior si cu o rata anuala de 35%, arata datele oficiale.

Falimentele din sectorul de consum au urcat cu 33% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce falimentele din sectorul de afaceri au crescut cu 64%.

In anul fiscal incheiat pe 31 martie, cererile de faliment au urcat cu 33%, la 1.202.503, iar expertii se asteapta la alte cresteri, in contextul in care rata somajului a urcat spre nivelul de 10%, iar economia incearca sa iasa dintr-o recesiune de 18 luni.

Multe dintre statele cu un numar mare de falimente au fost afectate in particular de criza imobiliara.

California a avut cele mai multe cereri pentru intrarea in faliment in primul trimestru (42.992), urmat de Florida (20.701) si Georgia (18.154).

Urmatoarele sunt Illinois, Michigan, Ohio, Tennessee, New York si Texas.

Astfel, numarul falimentelor din primul trimestru a atins cel mai mare nivel din al patrulea trimestru din 2005, cand multe companii au inaintat cerere pentru intrarea in faliment inaintea intrarii in vigoare a unei noi legi menite sa limiteze cererile abuzive si care a intrat in vigoare la mijlocul lunii octombrie, in acelasi an.

Numarul cererilor de intrare in faliment a continuat sa creasca in trimestrul actual, cu 250.456 falimente in sectorul de consum, in aprilie si mai. 

#active, #companii, #credite, #falimente , #stiri General Motors