Revenirea Daewoo Craiova la stat, la inceputul lui noiembrie

Luni, 30 Octombrie 2006, ora 05:27
806 citiri

Finalizarea tranzactiei prin care Automobile Craiova va cumpara actiunile Daewoo Motor la Daewoo Automobile Romania, pentru 60 milioane dolari, va avea loc la inceputul lunii noiembrie, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Economiei, Codrut Seres.El a precizat ca reprezentantii companiei sud-coreene au anuntat ca vor efectua, saptamana vitoare, o vizita in Romania, in vederea finalizarii tranzactiei.

Termenul anterior privind finalizarea tranzactiei era anticipat de autoritati pentru perioada 15-20 octombrie.

"Din motive de organizare, partea coreeana ne-a anuntat ca nu poate veni in Romania in perioada 15-20 octombrie, afirmand ca vor efectua aceasta vizita la inceputul lunii noiembrie", a afirmat Seres.

Ministrul Economiei si Comertului a precizat ca mai multe firme straine si-au manifestat interesul pentru reprivatizarea uzinei de automobile de la Craiova.

"Pe langa Ford, General Motors si Chery Automobile (China), s-a aratat interesata de preluarea Daewoo si firma indiana Tata", a mentionat Seres.

Contractul de transfer a unei participatii de 51% si tranzactia asupra creantelor intre Daewoo Motor Co si Daewoo Automobile Romania a fost semnat la sfarsitul lunii august.

Tranzactia a fost evaluata la 60 milioane dolari, din care 50 milioane de dolari reprezinta cumpararea pachetului majoritar de actiuni, iar 10 milioane dolari reprezinta datoriile uzinei din Craiova catre firme din grupul Daewoo.

In urma tranzactiei, compania Automobile Craiova si-a majorat participatia la 100%.

Statul este actionarul majoritar al Automobile Craiova, cu 72,4% din actiuni, iar SIF Oltenia detine 22% din titluri.

Seres a declarat in urma cu doua saptamani ca Ministerul Economiei va scoate la privatizare, in luna decembrie, producatorul de autovehicule Daewoo Automobile Romania, transferul firmei in proprietate privata urmand sa aiba loc in primul trimestru din 2007.

Daewoo Automobile Romania a inregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri neta de 762,2 milioane lei (peste 210 milioane euro), in scadere cu 5,8% fata de anul 2004, si pierderi de 171,7 milioane lei (47,4 milioane euro), fata de un profit brut de 160,8 milioane lei (39,7 milioane euro) cu un an inainte.

Mediafax

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...