Saab si Opel risca sa dea faliment

Sambata, 21 Februarie 2009, ora 11:26
1907 citiri
Saab si Opel risca sa dea faliment

Marcile europene ale producatorului auto american General Motors sunt in pragul falimentului, in contextul in care Opel are nevoie substantiala de mai multa finantare, iar Saab a anuntat ca a cerut 590 milioane dolari de la guvernul suedez pentru restructurare, relateaza Reuters.

Dupa ce a cerut protectie impotriva creditorilor, Saab a anuntat ca va prezenta o propunere de reorganizare in decurs de trei saptamani, in timp ce documentele inaintate instantei au aratat ca Saab estimeaza pierderile din 2008 si 2009 la circa 3 miliarde coroane suedeze (340,1 milioane dolari). "Saab isi va reformula propunerile de reorganizare, care vor include concentrarea activitatilor de proiectare, de inginerie si de productie in Suedia", potrivit unui comunicat al producatorului auto, care precizeaza ca reorganizarea va dura trei luni si va avea nevoie de finantare independenta.

Intre timp, cotidianul suedez de afaceri Dagens Industri a scris ca GM ar putea injecta 3,5 miliarde coroane (397 milioane dolari) in Saab, cu conditia ca guvernul de la Stockholm sa acorde producatorului auto un credit mult mai mare, de 5,2 miliarde coroane.

Administratorul judiciar al Saab va reorganiza marca sub forma unei entitati complet independente, in speranta de a gasi un investitor, dupa ce guvernul suedez a exclus in mod repetat posibilitatea de a nationaliza producatorul auto.

Criza a adus vremuri grele pentru Saab, chiar in momentul in care compania se pregatea sa lanseze trei noi modele.

Opel, primul dintre producatorii europeni care a cerut sprijin guvernamental, are nevoie in prezent lichiditati de 3,3 miliarde euro (4,15 miliarde dolari), pentru a putea supravietui, in conformitate cu declaratiile unei surse din cadrul companiei. Potrivit unor surse apropiate Opel, reprezentantii companiei au revenit deja la Berlin cu o cerere mai mare, dupa ce initial solicitasera garantii pentru credite de 1,8 miliarde euro.

O alta sursa, de data aceasta din cadrul guvernului german, a spus ca Opel a explicat ca situatia ar putea deveni dramatica pana in martie, din cauza lichiditatilor scazute, asupra producatorului auto planand amenintarea falimentului.

Raspunzand unui articol din publicatia germana Spiegel, care a scris prima despre o cerere suplimentara de finantare, General Motors a anuntat ca a doua marca a sa dupa Chevrolet a devenit victima conditiilor de pe piata, care nu puteau fi prezise in noiembrie, cum ar fi deprecierea dureroasa a lirei sterline si a rublei si scaderea drastica a vanzarilor din Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#general, #motors, #opel, #saab , #stiri General Motors