Show-ul auto din Geneva intre hibride si estimari sumbre

Joi, 04 Martie 2010, ora 09:12
1607 citiri
Show-ul auto din Geneva intre hibride si estimari sumbre

Chiar daca producatorii auto se chinuie sa iasa din criza, nu renunta la spectacol in momentul cand se prezinta la un show auto, iar cel din Geneva nu face exceptie.

Insa, dupa usile inchise ale culiselor, exuberanta dispare subit. Directorii companiilor sunt usurati de faptul ca au reusit sa supravietuiasca anului trecut, cand vanzarile globale au scazut cu sase procente, dupa o diminuare similara si in 2008.

Pe de alta parte, sunt constienti ca va mai dura cativa ani pentru ca piata sa-si revina la nivelul din 2007, in special in Europa de Vest.

"Suntem departe de normalitate. Vanzarile nu se vor intoarce la nivelul dinainte de criza pana cel putin in 2012", a spus, pentru The New York Times, Norbert Reithofer, director executiv al BMW. Cu toate acestea, el se asteapta ca BMW sa se descurce mai bine in 2010, datorita noilor modele scoase pe piata, cum ar fi cele redesenate din Seria 5.

Alti oficiali sunt mult mai pesimisti. Nick Reilly, presedinte al General Motors Europa si director executiv al Opel/Vauxhall, a declarat ca piata va atinge un oarecare normal in 2012, dar vanzarile vor fi mai scazute decat in 2007.

"Nu ne-am planificat nici macar sa ajungem pana la acel nivel", a adaugat Reilly.

Estimarile sunt sumbre mai ales pentru masinile de mass-market, care au beneficiat programele de casare din multe tari europene anul trecut, insa, acum, trebuie sa faca fata incetarii acestora.

Carlos Ghosn, director executiv al Renault Nissan, a preconizat ca piata auto din Europa se va restrange cu zece procente, in acest an.

In plus, producatorii auto trebuie sa gestioneze problemele legate tehnologie si de schimbarile in functie de regiunea unde doresc sa-si vanda masinile, ceea ce inseamna investitii de miliarde de dolari. De asemenea, toti producatorii sunt in cautare de noi metode de a eficientiza utilizarea combustibililor si de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, initial prin intermediul automobilelor hibride, iar, ulterior, prin automobile pe baza de baterii sau hidrogen.

Producatorii se lauda cu modelele hibrid

Porsche a fost prima companie prezenta la Geneva care a lansat o versiune hibrida, Cayenne S, iar grupul francez Peugeot Citroen a anuntat ca va lansa o gama de hibride in 2012.

De asemenea, oficialii Toyota au declarat ca vor avea o intreaga gama de automobile hibrid pana in 2020.

Reprezentantii companiilor spun ca au ales sa mearga pe mana hibridelor datorita cerintelor clientilor.

"Experienta noastra cu Prius si alte masini hibride ne demonstreaza ca piata acestui tip de automobile este in crestere", a declarat, pentru Associated Press, vicepresedintele Toyota Europa, Andrea Formica.

Anul trecut, 530.000 de persoane au cumparat masini hibride in intreaga lume, o crestere de 24 de procente, comparativ cu 2008.

Totusi, raman o nisa.

"Hibridele nu se vand bine peste tot in lume. Un motiv este, evident, faptul ca sunt foarte scumpe, iar modelele pe benzina si motorina devin din ce in ce mai eficiente", a spus Jan Ake Jonsson, director executiv al Saab.

"Multi se intreaba de ce ar cumpara o masina hibrida cu 5.000 - 6.000 de dolari in plus, doar pentru a economisi cativa litri la kilometru. Cred ca hibridele trebuie sa fie mai ieftine pentru a inregistra vanzari mari", a adaugat el.

In Geneva, Daimler a adaugat gamei sale de masini hibride E-300 BlueTEC diesel - electric si a anuntat planuri pentru o masina electrica pentru piata chineza.

BMW a lansat o noua versiune a seriei 5, doar pe benzina, si noua Mini Countryman, insa a anuntat si un model hibrid al seriei 5, cu un motor care se schimba automat pe electric, odata ce masina iese de pe autostrada.

Audi, Nissan, Chevrolet si Mitsubishi pregatesc, la randul lor, automobile hibrid, insa nu au estimari prea bune pentru vanzari.

Pentru a-i face reclama, directorul Opel, Nick Reilly, a condus o masina pe baza de baterie lithium, Ampera, lansata acum doi ani, din Germania pana in Geneva.

De asemenea, Peugeot Citroen planuieste lansarea Peugeot 3008, in 2012, si a Citroen DS5 Hybrid, drept parte din programul de a avea vanzari de un milion de masini care emit sub 120 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, pana la acea data. Directorul executiv al companiei, Phillipe Varin, cred ca hibridele vor reprezenta 15% din piata pana in 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#show, #auto, #geneva, #producatori, #auto , #stiri General Motors