Statele UE in care exista uzine Opel s-au angajat sa nu mai negocieze separat cu GM

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 09:08
1301 citiri
Statele UE in care exista uzine Opel s-au angajat sa nu mai negocieze separat cu GM

Statele din Uniunea Europeana s-au angajat luni sa nu mai negocieze separat cu constructorul auto american General Motors in legatura cu ajutoarele publice oferite pentru restructurarea subsidiarei europene Opel si sa coopereze incepand de saptamana viitoare, relateaza AFP, conform NewsIn.

Toti participantii la reuniunea organizata luni, la Bruxelles, in legatura cu viitorul Opel, "au cazut de acord ca nu vor mai avea loc negocieri separate cu GM", ci un raspuns coordonat "care va fi discutat intre statele membre in 4 decembrie", a precizat seful guvernului flamand, Kris Peeters, la finalul reuniunii.

Regiunea belgiana Flandra este implicata in negocieri deoarece pe teritoriul sau se afla uzina Opel de la Anvers, amenintata cu inchiderea.

"Toate tarile s-au angajat sa nu mai promita nimic inaintea prezentarii planului de restructurare", a spus ministrul german al economiei, Jochen Homann.

El a precizat ca acest plan va fi anuntat "intr-o saptamana sau doua", in timp ce Peeters a vorbit de "sfarsitul saptamanii".

"Este foarte important sa existe in sfirsit o coordonare la nivel european" si ca "GM sa stie ca Europa va reactiona in mod coordonat si nu separat", a subliniat Peeters.

Potrivit acestuia, GM nu va mai putea, astfel, sa incerce sa dezbine statele membre ale UE.

"Este esential sa evitam o cursa a subventiilor intre statele membre", a mentionat Comisia Europeana, intr-un comunicat emis luni, in timp ce ministrul german al economiei a afirmat ca are impresia ca acest lucru va fi evitat.


Mai multe state din UE, in special Belgia si Marea Britanie, au criticat de mai multe ori Germania pentru ca se lansase in negocieri separate privind soarta Opel. Comisarul european pentru industrie, Gunter Verheugen, care a avut initiativa reuniunii de luni, considera "alarmante" promisiunile de ajutoare facute in secret de diferite state pentru a salva locuri de munca la uzinele Opel de pe teritoriul lor.

"Exista un mare risc ca GM sa incerce, pe baza lipsei de transparenta la nivel european, sa obtina cat mai mult posibil de la guverne", a avertizat el, intr-un interviu acordat publicatiei Der Spiegel.

Directorul general interimar al Opel, Nick Reilly, prezent si el la reuniunea de luni, a indicat ca si-a prezentat planul de restructurare "in termeni generali", insa doreste sa il discute mai intai cu reprezentantii salariatilor.

Totusi, el a admis ca GM conteaza pe sprijinul financiar al statelor in care exista uzine pentru restructurarea Opel, insa a precizat ca GM are deja un plan care nu va fi influentat de sumele oferite de vreun guvern din UE.

GM a estimat costurile planului sau de restructurare la 3,5 miliarde euro, insa nu l-a facut inca public in detaliu, precizand doar ca va reduce personalul din Europa cu 9.000-10.000 de angajati, din totalul de 50.000.

La reuniunea de luni au mai participat reprezentanti ai guvernelor din Marea Britanie si Polonia, precum si comisarii europeni pentru concurenta, Neelie Kroes, si afaceri sociale, Vladimir Spidla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#general, #motors, #opel, #statele, #ue , #stiri General Motors