Suedia: Subventiile acordate sectorului auto nu sunt o solutie

Duminica, 01 Martie 2009, ora 22:54
1831 citiri
Suedia: Subventiile acordate sectorului auto nu sunt o solutie

Premierul suedez Fredrik Reinfeldt a denuntat subventiile publice pentru sectorul auto european, in cadrul unor critici ale planului francez sau italian, pledand pentru reduceri ale capacitatii de productie din domeniu, relateaza AFP.

"Pastrarea locurilor de munca prin intermediul subventiilor nu este solutia, este necesar mai degraba sa reducem capacitatile de productie", a declarat la Bruxelles premierul suedez, cu ocazia participarii sale la un summit al liderilor tarilor Uniunii Europene, despre criza economica.

"Avem capacitatea de a construi anual 18 milioane de masini in Europa, in conditiile in care cererea a scazut la doar 11-12 milioane de autoturisme", a adaugat premierul suedez. 

Oferta de automobile din Uniunea Europeana trebuie "redusa si cred ca ar trebui sa fie in acord cu regulile pentru subventiile publice", a adaugat ?eful guvernului suedez.

Franta, Italia ?i Spania au anuntat masuri de sustinere a sectorului aflat in criza, care are 12 milioane de angajati in Europa, iar pachetul ia in considerare masuri de la prima la casa, la credite bonificate.

Planul francez a fost calificat ca protectionist de catre presedintia ceha, dar a fost pana la urma aprobat de Comisia Europeana, dupa ce a obtinut o serie de "garantii" din partea guvernului francez.

Suedia prevede, de asemenea, un plan de sustinere a sectorului auto cu un cuantum total de 28 miliarde coroane suedeze (2,65 miliarde euro), menit sa sprijine cele doua companii auto principale din tara, Volvo ?i Saab, ale caror firme-mama americane - Ford si General Motors - se confrunta cu dificultati grave.

Planul prevede investitii in cercetare ?i dezvoltare, garantii pentru credite si imprumuturi de urgenta. Guvernul refuza, in schimb, sa devina actionar al Saab, dupa anuntul brutal al General Motors privind lipsa de angajament pana in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#suedia, #general motors, #saab, # volvo, #ford , #stiri General Motors