Topul tarilor producatoare de masini. Vezi ce locuri ocupa SUA si China

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 16:29
8612 citiri
Topul tarilor producatoare de masini. Vezi ce locuri ocupa SUA si China

China va vinde cu 3 procente mai multe masini in 2011, fata de 2010, pana la 17.7 milioane de untitati, ocupand astfel primul loc in topul vanzarilor la nivel mondial. Pe locul doi se vor afla Statele Unite, cu 12.6 milioane de automobile vandute, iar Japonia va ocupa locul 3, ajungand la o cifra de 3.9 milioane de masini, in scadere fata de 2010, estimeaza firma de consultanta J.D. Power and Associates.

Industria auto globala a depasit un prag important anul trecut, cand numarul de masini de pe strazi a depasit limita de 1 miliard. In 2011, in ciuda adancirii crizei economice, vanzarile de masini la nivel global a crescut cu 5 procente in prima primele sase luni, potrivit ScotiaBank, citat de CNBC.

In timp ce cresterile au incetinit in tarile mai dezvoltate, pietele emergente continua sa se dezvolte rapid. Rusia, spre exemplu, a inregistrat in iulie o sporire a vanzarilor cu 27% a vanzarilor de automobile fata de aceeasi luna a anului anterior.

CNBC a alcatuit o lista bazata pe previziunile facute de firma de consultanta J. D. Power and Associates, in care sunt incluse noile tari cu cele mai mari vanzari de vehicule usoare din 2011.

Locul 1: China

Previziunile pentru China arata ca vor fi 17.7 milioane de automobile vandute in 2011, cresterea estimata fiind de 3 procente fata de cifra din 2010, de 17.2 milioane de masini, China a devenit cea mai mare piata de automobile inca din 2009, dupa ce vanzarile de masini au crescut cu 46% fata de anul anterior. Si in 2010 vanzarile au crescut cu 32%, depasind pozitia SUA in clasament.

Stimulentele guvernamentale, precum reducerea taxelor sau subventiile, au contribuit la cresterea cifrei anuale de vanzari pana la aproape dublu in ultimii ani. Cu toate acestea, renuntarea la masurile de stimulare ar putea  determina o incetinire a cresterii in urmatoarea perioada.

Locul 2: SUA

In SUA, estimarile pentru vanzarile din 2011 se ridica la 12.6 milioane de masini, cifra fiind cu 8.7% mai mare decat in 2010, cand au fost inregistrate 11.5 milioane de masini vandute.

Dominanta SUA asupra industriei auto globale a luat sfarsit in 2009, dupa ce, in perioada de criza dintre 2008 si 2009 doi dintre cei mai mari producatori auto, General Motors si  Chrysler au avut nevoie de sustinere financiara din partea guvernului pentru a nu intra in incapacitate de plata.

Locul 3: Japonia

3.9 milioane de masini ar putea fi vandute in 2011, in Japonia, potrivit estimarilor facute de specialisti. Cifra arata o scadere cu 19% fata se situatia din 2010, cand au fost inregistrate 4.8 milioane de vanzari auto.

Japonia a fost cel mai mare producator de automobile din lume, pana in 2009, cand China castigat suprematia pe piata auto. Chiar daca si-a pierdut locul in top, Japonia inca gazduieste unii dintre cei mai mari producatori auto, precum Toyota, Honda, Nissan, Mazda sau Mitsubishi.

Producatorii japonezi se zbat inca sa isi revina din intreruperea productiei dupa cutremurul si tsunami-ul din martie, ceea ce a facut ca in iulie vanzarile sa atinga un nou record minim.

Locul 4: Brazilia

Estimarile pentru vanzarile de automobile in 2011 se ridica la 3.5 milioane de unitati, cresterea fata de 2010, cand s-au inregsitrat 3,3 milioane de vanzari auto, fiind de 5 procente.

Brazilia a ocupat locul 4 si in 2010 in topul celor mai mari piete auto, intrecand Germania, in conditiile in care vanzarile crescusera cu 10% fata de anul anterior.

Investitorii straini sunt de parere ca Brazilia are un potential urias de dezvoltare. Cu o populatie de 192 milioane de oameni, producatorii de masini se asteapta ca vanzarile de masini sa sporeasca, odata cu dezvoltatea clasei de mijloc. In acest moment sunt aproximativ 30 de milioane de masini pe strazile din Brazilia.

Locul 5: Germania

In 2011 expertii estimeaza o crestere a vanzarilor in Germania cu 10% fata de 2010, cand au fost vandute 3.1 milioane de masini, pana la 3.4 milioane.

Germania este cea mai mare piata de automobile din Europa si este considerata locul in care a luat nastere automobilul. Motoarele create de germanii Karl Benz si Nikolaus Otto la sfarsitul anilor '70 au dus la crearea masinii moderne.

Tara este recunoscuta pentru brandurile auto de lux, precum Mercedes, BMW, Porsche sau Audi, iar masinile produse in Germania sunt si cele mai vandute in aceasta tara in 2010.

Locul 6: India

Previziunile pentru India indica o crestere de 7% fata de 2010, pana la 2.9 milioane de unitati. Compania de consultanta J.D. Power and Associates estimeaza ca India va deveni cea mai mare piata de automobile pana in 2020, cand vanzarile s-ar putea ridica la 11 milioane de unitati.

India fost una dintre tarile cu cea mai mare crestere a vanzarilor in 2010, evolutia anuala fiind de 31%. Anul acesta, insa, vanzarile de masini au incetinit si Banca Centrala a ridicat ratele de interes de la 6.25% la inceputul anului, la 8% in luna iulie.

In ciuda eforturilor depuse de marii producatori precum Ford, General Motors sau Nissan, de a-si extinde operatiunile indiene, producatorii nationali continua sa domine piata. Cel mai bine vandut autovehicul din India, in 2010, a fost Maruti Alto de la Suzuki. Compania a vandut 300.950 de unitati ale modelului, aproape dublu fata de competitorul sau direct, Hyundai i10.

Locul 7: Franta

Franta este cel de-al doilea producator auto din Europa, iar estimarile pentru 2011 se ridica la vanzari de 2.6 milioane de automobile, in crestere cu 0.8% fata de 2010.

Sectorul auto este cel principalul factor de crestere economica in Franta si cel mai mare generator de locuri de munca. Principalii producatori nationali de automobile, PSA Peugeot Citroen si Renault, detin jumatate din piata interna si produc noua dintre modelele din top 10 cele mai vandute in tara.

Locul 8: Rusia

Estimarile pentru vanzarile din Rusia se ridica la 2.4 milioane de unitati in 2011, fata de cele 1.9 unitati vandute in 2010.

Rusia a inregistrat cea mai rapida crestere dintre pietele auto majore din intreaga lume. Vanzarile de masini au crescut cu 56% in primele sase luni ale anului, raportat la aceeasi perioada din 2010.

Tara a intrecut in 2011 Marea Britanie si a deveni al treilea cel mai mare producatori de pe piata auto, indreptandu-se cu pasi siguri spre pozitia a doua, depasind si Franta. Boston Comsulting Feoup estimeaza ca rusia va intrece si Germania, devenind, pana in 2018, cea mai mare piata auto din Europa.

Locul 9: Marea Britanie

Pentru 2011 specialistii anticipeaza o scadere a vanzarilor de automobile in Marea Britanie cu 1.8%, vanzarile ajungand pana la 2.2 milioane de unitati.

Marea Britanie este lider mondial industria auto, fiind tara natala a catorva branduri cunoscute, precum Rolls Royce, Bentley, Jaguar si Rover, iar 8 din cele 12 echipe care participa la Formula 1 provin din Marea Britanie.

Locul 10: Italia

O scadere este estimata si pentru Italia, procentul fiind de 6%, pana la 2 milioane de unitati, de la cele 2.1, vandute in 2010.

Piata auto face parte din identitatea nationala a Italiei, insa criza datoriilor din zona euro a agravat lucrurile, iar vanzarile de automobile au scazut cu 28% in primul trimestru din 2011.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#auto, #tari top auto, #top tari producatori auto , #stiri General Motors