Nicolae Cristescu si Adrian Zamfir, noii proprietari FC Rapid

Marti, 09 Iulie 2013, ora 08:59
3063 citiri
Nicolae Cristescu si Adrian Zamfir, noii proprietari FC Rapid

Omul de afaceri Nicolae Cristescu a anuntat, luni seara, ca a semnat contractul de vanzare-cumparare cu actionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, si a devenit impreuna cu asociatul sau, Adrian Zamfir, noii proprietari ai gruparii giulestene.

"Este un moment istoric. Dupa o lupta seculara s-a semnat contractul de vanzare-cumparare a clubului Rapid. Ma bucur ca s-a concretizat acest vis al rapidistilor. Sper sa ducem Rapidul acolo unde vor toti suporterii. Este un contract de vanzare-cumparare atipic, pentru ca practic noi ne-am asumat niste datorii, iar vanzatorul, George Copos, n-a incasat nimic. Ba chiar ramane si el cu niste datorii.

In acelasi timp, noi practic n-am cumparat nimic, nici stadion, nici baza sportiva, ci doar un brand. De aceea spun ca este un contract atipic. Suma tranzactiei a ramas aceeasi. Insa important este ca finalul este unul fericit", a spus Cristescu.

Intrebat cum se vor imparti actiunile intre el si Adrian Zamfir, Cristescu a raspuns: "E problema noastra cum sunt impartite actiunile. Noi suntem parteneri egali, asa am plecat de la inceput si asa vom ramane".

Cristescu a afirmat ca George Copos nu a fost fericit ca a vandut Rapidul. "Prea fericit nu a fost domnul Copos, pentru ca se desprte de un club pe care l-a tinut 20 de ani, dar stie ca lasa clubul pe maini bune. Eu si domnul Zamfir suntem doi rapidisti. Chiar imi pare rau ca asociatul meu nu este aici, dansul e mai retras si de aceea nu a venit sa discute cu dumneavoastra. Pentru domnul Copos raman valabile cele patru invitatii la fiecare meci al Rapidului pe care i le-am promis.

El e prietenul nostru si ramane prietenul Rapidului. Chiar daca in ultima perioada nu a mai putut sa intretina Rapidul, nu este de condamnat. El este de apreciat pentru cei 20 de ani in care a investit suflet si bani in aceasta echipa, a precizat Cristescu.

Nicolae Cristescu a recunoscut ca a vrut de doua sau trei ori sa se retraga din negocieri, dar a rezistat datorita galeriei giulestene: "In aceste negocieri am avut sprijinul galeriei si al intregii suflari rapidiste. Datorita lor am rezistat in aceasta luna, pentru ca, recunosc, de 2-3 ori am fost pe punctul de a renunta".

Obiectivul principal al Rapid: Sa ramana in Liga I

Noul proprietar al FC Rapid a declarat ca presedintele clubului va fi Grigore Sichitiu, iar primul obiectiv al echipei este mentinerea in Liga I. "Primul nostru obiectiv este castigarea barajului. Un meci istoric as spune eu pentru Rapid. Maine (n.r. - marti), eu si asociatul meu ne vom intalni cu fotbalistii sa semnam contractele. Am vorbit in mare parte cu toti. Pancu este pe viata la Rapid. El va semna un contract pe un an, dar va face parte si din staful clubului.

Pentru Sapunaru si Daniel Niculae sunt discutii, eu personal le iau in calcul, dar maine vom stabili exact lotul pentru baraj. Singura promisiune pe care le-o fac suporterilor este ca vom face toate eforturile sa trecem de acest meci de sambata si sa ramanem in Liga I. Grigore Sichitiu va fi presedentele clubului, iar antrenor Marian Rada", a spus Cristescu.

Marian Cristescu a afirmat ca el si asociatul sau Adrian Zamfir vor organiza o conferinta de presa, marti, de la ora 15.00, la Stadionul Giulesti - Valentin Stanescu.

Presedintele Consiliului de Administratie al FC Rapid, Ion Taban, a afirmat ca va renunta la toate functiile pe care le are la gruparea giulesteana. "Am reusit sa vindem, am gasit parteneri seriosi, care iubesc Rapidul. Ma bucur ca acest club a nimerit pe maini bune. Ii vom ajuta inca o zi, doua, pentru ca mai sunt mici probleme administrative.

Important e ca domnii Cristescu si Zamfir sunt proprietari din acest moment. Adunarea Generala a dansilor va stabili cine va face parte din Consiliul de Administratie, vor numi presedintele Consiliului de Administratie, precum si noul administrator special, deoarece eu voi renunta la aceasta functie si la toate celelalte pe care le detin la Rapid", a precizat Taban.

Ion Taban a adagugat ca noii proprietari doresc sa scoata clubul din insolventa, dar nu imediat:" Clubul din insolventa nu poate iesi acum, peste o saptamana, doua sau o luna. Din ce am inteles, dansii doresc sa scoata clubul din insolventa, dar mai incolo, nu acum".

Semnarea contractului de vanzare-cumarare si autentificarea acestor documente de notar a durat, luniseara, peste patru ore.

In afara de George Copos, Nicoale Cristescu si Adrian Zamfir, la discutiile privind finalizarea tranzactiei a mai participat si presedintele de onoare al Ligii Suporterilor Rapidisti, Gheorghe Raducan.

George Copos a preluat clubul FC Rapid in anul 1993, cu suma de 800.000 de dolari. In cei 20 de ani in care el a fost actionarul majoritar al gruparii giulestene, echipa a cucerit doua titluri de campioana (1999 si 2003), de patru ori Cupa Romaniei (1998, 2002, 2006 si 2007) si de patru ori Supercupa Romaniei (1999, 2002, 2003 si 2007).

In sezonul 2005/2006, Rapidul, cu Razvan Lucescu la conducerea tehnica, a avut cel mai lung parcurs european din istoria sa, atingand sferturile de finala ale Cupei UEFA, faza in care formatia giulesteana a fost eliminata de Steaua, dupa 1-1 pe teren propriu si 0-0 in deplasare.

George Copos a mai incercat in trei randuri sa vanda gruparea giulesteana, in 2008, 2009 si 2013, dar negocierile cu oamenii de afaceri Fathi Taher, Lutz Stache si Gruia Stoica au esuat.

Clubul Rapid traverseaza de la sfarsitul anului 2012 o grava criza financiara, care a culminat cu retrogradarea in Liga a II-a dupa ce Administratia de Licentiere din cadrul FRF a refuzat sa ii acorde licenta pentru editia 2013-2014 a Ligii I din cauza datoriilor.

Totusi, Rapidul are sanse de a continua in Liga I, dupa ce Comitetul Executiv al FRF a stabilit, sambata, disputarea unui meci de baraj pentru mentinerea in primul esalon, intre echipa antrenata de Marian Rada, care nu a indeplinit criteriul financiar din manualul de licentiere, si Concordia Chiajna, formatia retrogradata sportiv cel mai bine clasata (locul 15 in sezonul precedent). Echipa castigatoare a barajului programat la 13 iulie va completa tabloul de 18 formatii din Liga I.

La 7 decembrie 2012, Tribunalul Bucuresti a admis cererea SC FC Rapid SA si a deschis procedura de insolventa a clubului condus de George Copos.

SC FC Rapid SA, societatea care administreaza gruparea giulesteana, are de achitat datorii in valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro), conform tabelului preliminar de creante admis de adminstratorul judiciar in dosarul de insolventa.

La masa credala au fost inscrisi 163 de creditori care au solicitat creante in valoare de 210.838.992 lei (aproximativ 48 de milioane de euro), insa administratorul judiciar a admis doar 148 de milioane de lei.

La 17 mai, Tribunalul Bucuresti a decis ca termen pentru confirmarea planului de reorganizare a SC FC Rapid SA data de 13 septembrie, in cadrul dosarului de insolventa al societatii care administraza gruparea giulesteana de fotbal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cristescu Zamfir proprietari Rapid, #preluare FC Rapid, #vanzare Copos Rapid, #probleme financiare Rapid , #FC Rapid